Nieuws Actueel

'EU maakt zich klaar voor strijd met Google'

Van onze redactie 2 april 2015

Image 4838615

Op 15 april behandelt ze met de andere commissarissen het al jaren slepende conflict rond Google en volgens insiders gaat Vestager een hardere lijn hanteren dan haar voorganger Joaquin Almunia.

Macht indammen De Spanjaard gaf Google de afgelopen 5 jaar steeds de tijd om met verbetervoorstellen te komen. Dat zou onder Vestager weleens afgelopen kunnen zijn. Brussel onderzoekt al tijden of Google zijn machtige positie in de Europese zoekmarkt misbruikt en kijkt daarbij naar manieren om die macht wat in te dammen. Google heeft al meerdere voorstellen gedaan, maar deze waren in de ogen van de politici steeds niet voldoende.

Boete Vestager zou zich gesteund voelen door het Europees Parlement. Parlementariërs gaven de commissie bij aanvang in 2014 mee om spijkers met koppen te slaan. Als het tot een clash komt tussen Brussel en Google kan het de zoekgigant een flinke boete opleveren. De Europese Commissie kan bedrijven een boete opleggen met een maximumbedrag dat gelijkstaat aan 10 procent van de omzet.