Nieuws Actueel

EU-ministers van Financiën ruzieën over geld voor Hongarije

De EU-ministers van Financiën liggen in Brussel volgens ingewijden stevig met elkaar in de clinch met en over Hongarije. Daardoor namen ze geen besluit over het coronaherstelplan voor Hongarije en het bevriezen van regionale EU-subsidies. Hongarije vertikt het op zijn beurt zijn veto's in te trekken over miljardensteun aan Oekraïne volgend jaar en over de invoering van een minimumwinstbelasting van 15 procent.

ANP 6 december 2022

ANP061222141 1

De voorzitter van de ministerraad, de Tsjech Zbyněk Stanjura, wilde alle vier de dossiers als één pakket afhandelen maar dat bleek al snel een onhaalbare kaart. Mogelijk gaan de EU-leiders zich op hun top over twee weken met het zogenoemde 'hoofdpijndossier Hongarije' bezig houden om oplossingen te vinden.

Vorige maand keurde de Europese Commissie na maandenlange onderhandelingen met de Hongaarse regering het coronaherstelplan van Hongarije goed. Maar de commissie eist dat het land eerst een lange lijst maatregelen afwerkt om de rechtsstaat te herstellen, voordat Brussel een euro van de beschikbare 5,8 miljard zal uitkeren. Daarnaast stelt de commissie voor om 7,5 miljard euro aan subsidies uit EU-fondsen voor arme regio's voor Hongarije te blokkeren tot concrete stappen zijn gezet om de corruptie in het land te bestrijden.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws