Nieuws Actueel

EU werkt aan verdere sancties tegen Russen

Van onze redactie 28 januari 2015

Ook wordt gedacht aan aanvullende sancties tegen Moskou. Daarnaast wil de EU bestaande maatregelen tegen Rusland verlengen.

Dat is woensdag van diplomaten in Brussel vernomen. De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-lidstaten buigen zich donderdag in Brussel tijdens een extra zitting over de voorstellen. Het spoedoverleg volgt op de aanval van rebellen afgelopen zaterdag op de Oekraïense havenstad Marioepol.

Slag om de arm Enkele diplomaten houden echter een slag om de arm of er donderdag overeenstemming wordt bereikt. Met name de nieuwe Griekse regering zou dwarsliggen. De kersverse premier Alexis Tsipras, een oud-communist, streeft naar goede banden met Moskou.

Volgens de nieuwssite EU Observer nam Athene dinsdag zelfs afstand van een verklaring van Europees president Donald Tusk, die met nieuwe sancties dreigde. De verklaring was opgesteld namens de leiders van de 28 EU-lidstaten. Maar de Grieken reageerden verbolgen. Ze zeiden dat ze niet waren geraadpleegd en dat ze daarom niet konden instemmen.

Enkele uren na zijn beëdiging maandag had Tsipras al een ontmoeting met de Russische ambassadeur in Athene. Hij liet zich eerder kritisch uit over de Europese sancties tegen Rusland. De EU zou zich hiermee in de eigen voet schieten.