Nieuws Actueel

Euro is niks meer waard

Lotte Grimberg 2 januari 2015

De euro is het nieuwe jaar begonnen met een stevige daling ten opzichte van de dollar. De koers zakte vrijdagochtend naar het laagste niveau sinds juni 2010.

De waarde van de euro daalde in de vroege ochtendhandel naar 1,2035 dollar, tegen 1,2145 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op oudjaarsdag. De euro was een jaar geleden nog ongeveer 1,38 dollar waard.

HerstelDe stijging van de dollar hangt samen met het herstel van de Amerikaanse economie en het vooruitzicht dat de rente in de Verenigde Staten waarschijnlijk in de loop van 2015 wordt verhoogd. Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan maakt de Europese Centrale Bank (ECB) zich juist op voor nieuwe maatregelen om de zeer lage inflatie in de eurozone te stimuleren.

DeflatieECB-president Mario Draghi gaf vrijdag in een interview met de Duitse krant Handelsblatt nogmaals aan dat het risico op deflatie in de eurozone niet kan worden genegeerd. "De kans dat we niet aan ons mandaat van prijsstabiliteit kunnen voldoen is nu groter dan zes maanden geleden'', stelde hij. "We treffen voorbereidingen om de omvang en de snelheid van onze maatregelen begin 2015 aan te passen, als de inflatie te lang te laag lijkt te blijven. Daarvoor is unanieme steun binnen het ECB-bestuur.''

WeerstandDe ECB komt op 22 januari mogelijk met meer details over de nieuwe maatregelen. Daarbij moet duidelijk worden of de centrale bank ook staatsobligaties van eurolanden gaat opkopen. Tegen die stap bestaat veel weerstand, onder meer binnen de centrale banken van Duitsland en Nederland.

RenteverschilHet vooruitzicht op verdere steunmaatregelen stimuleerde ook vrijdag de vraag naar Europese staatsobligaties, waarbij vooral Italiaanse en Spaanse leningen in trek waren. Het renteverschil tussen Spaanse en Duitse tienjaarsleningen zakte daarbij tot het laagste niveau sinds 2010.