Nieuws Actueel

Euro nekt Philips

Bram de Vrind 21 juli 2014

Philips heeft in het tweede kwartaal opnieuw flink last gehad van de sterke euro, die nadelig uitpakt voor inkomsten die in vreemde valuta's worden behaald. Vooral daardoor daalde de omzet met 6 procent tot 5,3 miljard euro, een sterkere afname dan analisten gemiddeld hadden voorzien. Dat maakte het elektronicaconcern maandag bekend.

Het bedrijfsresultaat (ebita) nam met bijna een derde af tot 415 miljoen euro. De nettowinst daalde met ruim 23 procent tot 243 miljoen euro. De lagere operationele resultaten werden deels gecompenseerd door lagere belastingen.

Zwakke marktomstandighedenVolgens topman Frans van Houten werd Philips in het tweede kwartaal nog altijd geplaagd door zwakke marktomstandigheden. Daarnaast leed de omzet bij de medische divisie onder de tijdelijke sluiting van een fabriek voor scanapparatuur in de Verenigde Staten. Die zal in de loop van dit kwartaal geleidelijk de productie hervatten.

LightingBij Philips Healthcare, goed voor zo'n 40 procent van de totale opbrengsten, was de omzetdaling met 10 procent dan ook het sterkst. Bij de consumentendivisie (Consumer Lifestyle) liep de omzet met 1 procent terug, terwijl de inkomsten bij de lichttak (Lighting) met 5 procent daalden.

Eenmalige postenVan Houten sprak wel opnieuw de verwachting uit dat de resultaten in de tweede jaarhelft zullen verbeteren. Het bedrijfsresultaat zal, eenmalige posten buiten beschouwing gelaten, dat van de tweede helft van 2013 overtreffen, zei hij. Ook bevestigde Philips de doelstellingen die eerder werden geformuleerd voor 2016.