Nieuws Actueel

Euro zakt naar laagste niveau in jaren

Van onze redactie 5 januari 2015

De euro daalde tot een dieptepunt van 1,1864 dollar, om vervolgens weer wat op te lopen naar circa 1,19 dollar. De euro is nu voor het eerst sinds juni 2010 minder dan 1,20 dollar waard.

Door het herstel van de Amerikaanse economie en het vooruitzicht dat de rente in de Verenigde Staten waarschijnlijk in de loop van 2015 wordt verhoogd raakt de dollar steeds meer in trek onder valutahandelaren. Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan maakt de Europese Centrale Bank (ECB) zich juist op voor nieuwe maatregelen om de zeer lage inflatie in de eurozone te stimuleren.

Nieuwe maatregelen De euro ging vrijdag al stevig omlaag, nadat ECB-president Mario Draghi nogmaals had laten weten dat de voorbereidingen voor nieuwe maatregelen in volle gang zijn. Hij benadrukte dat het risico van deflatie in de eurozone niet kan worden genegeerd. De kans dat de ECB op termijn zijn inflatiedoelstelling, van net geen 2 procent, kan halen is volgens hem afgelopen halfjaar geslonken.

De olieprijs ging maandag ook weer omlaag. De prijs van een vat Brentolie, de maatstaf voor olie uit Europa, Afrika en het Midden-Oosten, zakte 1,5 procent naar 55,54 dollar. Amerikaanse olie werd bijna 2 procent goedkoper en kostte 51,75 dollar per vat. Olie was in mei 2009 voor het laatst zo goedkoop.