Nieuws Actueel

Eurocommissaris wil tempo Kroes behouden

Van onze redactie 8 december 2014

Tijdens een telecombijeenkomst in Brussel heeft Andrus Ansip gezegd dat er niet gemorreld moet worden aan de plannen voor het afschaffen voor roaming. Ook wil hij geen concessies doen aan netneutraliteit.

Volgens GigaOM vindt Ansip dat netneutraliteit kraakhelder moet zijn binnen de Europese Unie. Als er 28 verschillende regels zijn, wordt het alleen maar een grotere 'rommel' op het Europese internet. Roamingkosten ziet Ansip ook liever vandaag dan morgen verdwijnen. Hij noemt de tarieven die worden doorgerekend aan bellers die in een ander EU-land een telefoontje plegen 'irritant'. 'Geoblocking' is ook iets wat volgens Ansip snel moet worden aangepakt. Hij vindt het gek dat je als inwoner van het ene EU-land bijvoorbeeld geen video's mag kijken op een website uit een ander EU-land.

Wat Ansip betreft houdt Europa stevig de voet op het gaspedaal als het gaat om digitale vernieuwingen, maar daarin ondervindt de Est weerstand bij de Europese Raad, waarin de 28 lidstaten vertegenwoordigd zijn. Onlangs lekte al uit dat een aantal lidstaten nog helemaal geen einde wil maken aan roamingkosten en ook netneutraliteit wordt niet door iedereen gedragen. In Nederlands is netneutraliteit bijvoorbeeld al bij wet geregeld terwijl in Duitsland de discussie volop gaande is. Bondskanselier Merkel zei afgelopen week in Berlijn nog dat netneutraliteit wat haar betreft geen ideale oplossing is.