Nieuws Actueel

Eurogroep: zonder hervorming geen geld voor Griekenland

Van onze redactie 24 april 2015

Image 4878687

Ook de hoop van Athene om alvast een deel van het nog op de plank liggende geld (in totaal circa 7 miljard euro) te krijgen voor een aantal maatregelen vervloog snel. Dat plan werd categorisch afgewezen door alle anderen, zei Dijsselbloem.

Akkoord is ver weg Griekenland was vrijdag het voornaamste agendapunt van het overleg van de ministers van Financiën van de eurozone (eurogroep) in het Letse Riga. Het was de bedoeling goedkeuring te geven aan hervormingsplannen van Griekenland in ruil voor financiële steun, maar een lijst ligt er niet en een akkoord is nog mijlenver weg. Griekenland werd dan ook gemaand de onderhandelingen te versnellen en nu echt werk te maken van de gesprekken.

Bovendien komt de bodem van de Griekse staatskas stilaan in zicht en het land heeft zich aan tal van betalingsverplichtingen te houden. Hoeveel geld Griekenland nog precies heeft is niet duidelijk, ook Varoufakis wilde daar niets over zeggen. Maar volgens Dijsselbloem gaat het "eerder om weken, dan om maanden" voordat de schatkist echt leeg is. Hij had het over een "penibele" situatie.

Patsstelling Dijsselbloem toonde zich ook pessimistisch dat voor de volgende geplande eurogroep op 11 mei er wel een akkoord kan worden gesloten. "Ik denk dat het te snel is." De Griekse minister Yanis Varoufakis zei dat het moeilijk zal zijn om een akkoord te sluiten, maar het is wel de enige oplossing. Hij herhaalde dat het mede door Europa opgelegde stringente bezuinigingssysteem heeft gefaald. "We gaan daar niet naar terug." Daarmee lijkt een patstelling een feit.