Nieuws Actueel

Europa past hervormingsplannen aan

Lotte Grimberg 20 juni 2014

Eén van de vier aanbevelingen van de Europese Commissie over de Nederlandse begrotings- en hervormingsplannen voor 2015 wordt iets aangepast. Vrijdag zullen de ministers van Financiën tijdens hun vergadering in Luxemburg alle zogeheten landenspecifieke aanbevelingen bespreken en aanpassingen ervan naar verwachting goedkeuren. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei voorafgaand aan het overleg dat er geen sprake is van afzwakking van de Nederlandse aanbevelingen.

Woningmarkt"Als de woningmarkt het toelaat'', dat wil Nederland bij de aanbevelingen over de hervorming van de woningmarkt toegevoegd hebben, zo lichtte Dijsselbloem toe. "De sector komt uit een diep dal. Om nu al verdergaande stappen te zetten, dat is te vroeg.'' Volgens de minister wordt Nederland met deze wens voor aanpassing gesteund.

Olli RehnOorspronkelijk had Europees commissaris van Economische en monetaire zaken Olli Rehn Nederland gemaand de beperking van de hypotheekrenteaftrek te bespoedigen en de hervormingen op de markt op te voeren.

HervormenDijsselbloem wees erop dat het kabinet al stappen heeft genomen om de woningmarkt te hervormen. Hij wees onder meer op de verplichte aflossing bij nieuwe hypotheken.

Vorig jaar wist Nederland ook de aanbevelingen iets anders geformuleerd te krijgen. Toen werd erbij gezet dat er rekening wordt gehouden met het effect van de huidige economische situatie.