Nieuws Actueel

Europa: Ruim baan voor vrijhandelsverdrag

Rik Nizet 26 maart 2015

Arbitrage vrijhandelsverdrag 335

Steeds meer Europese landen steunen het plan om de omstreden geschillenbeslechting in een toekomstig vrijhandelsverdrag tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten aan te passen. Dat bleek tijdens een informele bijeenkomst van EU-bewindslieden in Riga.

Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel) wil dat conflicten tussen investeerders en landen worden geregeld via een permanent secretariaat en niet door advocatenkantoren zoals nu vaak gebeurt. Er bestaat veel weerstand in Europa tegen de huidige vorm van geschillenbeslechting.

Investor-State Dispute SettlementMet het huidige mechanisme (de zogeheten Investor-State Dispute Settlement) kunnen buitenlandse investeerders een regering buiten de nationale rechtbank om aanklagen. Critici vrezen dat door de arbitragecommissie een 'Amerikaanse claimcultuur' wordt geïntroduceerd in Europa.

'Groeiende consesus'Ploumen deed het voorstel voor aanpassing van de arbitrage begin deze maand samen met haar collega's uit Duitsland, Frankrijk, Zweden, Denemarken en Luxemburg. "Er is duidelijk een groeiende consensus'', aldus Ploumen woensdag. Volgens ingewijden moet vooral Groot-Brittannië nog over de streep worden getrokken. EU-commissaris Cecilia Malmström van Handel kondigde vorige week aan ook voorstander te zijn van vernieuwing van het arbitragemechanisme.

HandelsbelemmeringenHet vrijhandelsverdrag moet handelsbelemmeringen tussen de EU en VS wegnemen. Het kabinet is voorstander van het verdrag, omdat de handel tussen beide economische zwaargewichten erdoor zou groeien. De bedoeling is dat er dit jaar al een akkoord ligt, maar de kans daarop wordt niet groot geacht.