Nieuws Actueel

Europa’s vijf verborgen hotspots voor ondernemers

Caroline Spilt 22 april 2015

Zweden ondernemers hotspot middelgroot

Succesvol zijn als ondernemer, is niet alleen een kwestie van de juiste timing, maar ook van de juiste plaats. Spotcap, een kredietplatform, zet de vijf verborgen hotspots voor ondernemers in Europa op een rij:

1. Zweden

Zweedse ondernemers zijn namen achter een groot aantal succesverhalen zoals Spotify, Skype en Soundcloud. Daarmee bewijst het land dat het grote potentie heeft als start-up hub. Middelgrote en kleine ondernemingen zijn een waardevolle bron voor nieuwe werkgelegenheid in Zweden. Met uitstekend ondernemerschapsonderwijs, wet- en regelgeving voor MKB en een hoog rendement op geïnvesteerd vermogen voor middelgrote en kleine bedrijven, heeft Zweden een solide systeem ontwikkeld om ondernemerschap te laten floreren.

2. Nederland

Nederland heeft een bloeiende start-up scene en bevindt zich in de voorhoede als het gaat om ondernemerschap in Europa. Volgens een recent onderzoek van de Europese Commissie, is de ‘ondernemersdichtheid’ in Nederland zes procent hoger dan het gemiddelde in de Europese Unie als geheel. Binnen Nederland is het politieke bewustzijn over het economische belang van het midden- en kleinbedrijf sterk ontwikkeld. Dit betekent dat ondernemerschap en MKB hoog op de politieke agenda staan van de overheid.

3. Estland

In een tijd dat veel Europese landen worstelen met economische onzekerheid, hebben de Baltische staten bewezen een ‘dark horse’ te zijn, met één van de laagste staatsschuld-quotes van de wereld. De regering van Estland heeft een klimaat gecreëerd voor het MKB waarin het veel vrijheid heeft om te ondernemen. In 2013, sprak Juhan Parts, de toenmalige minister van Economische Zaken, de ambitie uit om Estland het meest aantrekkelijke vestigingsland ter wereld te maken voor nieuwe onderneming. Ook introduceerde hij de Estonian Entrepreneurship Growth Strategy 2014-2020.

4. Spanje

Ondanks het feit dat Spanje hard is geraakt door de economische recessie, heeft het land het ‘ondernemerschap’ met open armen ontvangen. En inmiddels is Spanje hard op weg om een ‘powerhouse’ voor MKB te worden. Het midden- en kleinbedrijf is goed voor 65 procent van het Bruto Binnenlands Product en tachtig procent van de totale werkgelegenheid in Spanje. De Spaanse regering heeft meerdere initiatieven gelanceerd om de omstandigheden voor ondernemers te verbeteren, zoals belastingverlaging, steunfondsen en het beperken van de administratieve lasten.

5. Oostenrijk

De Europese Commissie blijft lovend over veerkracht van de Oostenrijkse MKB-sector, die een constante groei heeft laten zien sinds 2009. De nabijheid van Oostenrijk tot nieuwe markten in Centraal- en Oost-Europa biedt volop handelsmogelijkheden. Naast een aantal nieuwe financieringsmogelijkheden, heeft Oostenrijk het minimum aandelenkapitaal dat nodig is om een bedrijf te starten verlaagd, evenals de belasting en administratieve lasten. De Oostenrijkse Kamer van Koophandel heeft zelfs een ‘MKB-stress test’ gemaakt om inspanningen van ondernemers te helpen beschermen.