Nieuws Actueel

Europastry Oldenzaal moet Noord-Europa gaan bevoorraden

Van onze redactie 1 oktober 2015

Europastry Emiel Muijderman

Dat Europastry voor Oldenzaal koos, daar mag het college van B en W in zekere zin Maurice Hansté op de blote knieën voor danken. Hij was het namelijk die president Jordi Gallés op dit spoor zette. Een dieptepunt in de historie van zijn toenmalige bedrijf Pré Pain, de brand in 2012, kreeg zo een bijzonder voordeel. Europastry deed namelijk zijn uiterste best om het Oldenzaalse bedrijf voort te helpen, door een groot deel van de productie over te nemen.

RuhrgebiedDe innige relatie die eruit ontstond, is de basis voor de bouw van de fabriek in Oldenzaal. „Ze waren van plan om een fabriek neer te zetten in het Ruhrgebied, wellicht in Dortmund”, aldus Hansté. Hij was woensdag, net als zestig Spaanse distributeurs, tussen de vijftig en zestig managers en net zo’n veel collega’s uit Nederland en België, te gast bij de officiële opening. „Ik heb toen tegen Jordi gezegd dat ik hem kan helpen, met de bouw van de fabriek en met personeel. Voor onze mensen waren er weer kansen om zich opnieuw te ontwikkelen.”

LammersenDe aannemer die destijds Pré Pain herbouwde, werd opnieuw van stal gehaald: Lammersen uit Delden. Niemand minder dan de oud-eigenaar zelf werd bouwpastoor. „Ik ben nu 70, maar toen ik werd gevraagd was ik 69”, aldus Karel Lammersen, die al heel wat jaartjes geleden werd opgevolgd door zijn zoon Maurice. „Het moest wel snel. 1 juni beginnen en op 1 december klaar. Het waren Spanjaarden, dus 1 juni werd 1 juli. Maar 1 december bleef natuurlijk wel staan, met een boete van 5.000 euro per dag als we het niet klaar zouden hebben.”

Indrukwekkend complexMaar het werd gehaald, en hoe! Er werd een indrukwekkend complex van 10.000 vierkante meter uit de grond gestampt. Met de nieuwbouw en aanschaf van de grond was in totaal 12 miljoen euro gemoeid, de bouwkundige kosten bedroegen (exclusief het installatiewerk) al 6,5 miljoen euro. „De president heeft mij hier alleen maar op laarzen in de drek zien staan”, lachte hij. „Dit is mooi werk, dan gooi ik de kop d’r veur. En reken erop dat er straks nog zo’n hal bij komt, dan ga ik dit kunstje nog een keer herhalen, al ben ik 75!”

Tweede lijnNog voordat het lint was doorgeknipt, sijpelden de ambities van Europastry door. Binnen twee jaar een tweede lijn openen en daarna een even grote hal bouwen op het naastgelegen stuk grond dat al in optie is: alles gaat snel bij Europastry. Plantmanager Cor Brookhuis: „Er wordt nu bijna continu op één lijn gewerkt, dat komt neer op 30.000 donuts per uur”, aldus Brookhuis. „De snelste lijn ter wereld.”

Er staan inmiddels al 36 fulltimers op de loonlijst van het bedrijf, verder maakt Europastry gebruik van zo’n 30 á 35 uitzendkrachten. Er wordt continu in drie ploegen gewerkt. Het aantal werknemers zal de komende jaren nog flink groeien als de tweede lijn wordt gebouwd en er daarna zelfs een vergelijkbare productiehal naast de huidige wordt gebouwd. „Oldenzaal zal in vijf jaar uitgroeien tot een hele belangrijke productielocatie voor Europastry”, zegt Daan Groenendijk, directeur van Europastry Benelux. Het bedrijf wil zich richten op alle broodgerelateerde producten, zoals donuts en croissants.