Nieuws Actueel

Europees geschil bezorgt G20 hoofdbrekens

Van onze redactie 14 november 2014

Met name de machtsstrijd over oplopende staatsschulden binnen de Europese muntunie trekt een wissel op de G20-top, zo wordt verwacht.

Met onder meer Frankrijk en Italië aan de ene kant van de tafel en Duitsland en zijn bondgenoten aan de andere zijde krijgt de top te maken met de Europese geschillen. Om aan de gewenste 2 procent groei te komen, zal vooral Europa meer haast moeten maken met stimuleringsmaatregelen. Dat is tegen het zere been van Duitsland dat star vasthoudt aan de afgesproken Europese begrotingsregels. Frankrijk en Italië wensen een ruimhartiger beleid.

Tot dusver zijn de G20-landen maatregelen overeengekomen die tot 2018 voor 1,8 procent extra groei zorgen. De G20-landen zoeken het vooral in extra investeringen, met name in infrastructuur. Naast plannen voor het aanjagen van de economie zal de G20 mogelijk met een plan op de proppen komen voor strengere belastingregels voor grote bedrijven. Nu bestaan er voor multinationals nog vluchtmogelijkheden via brievenbusfirma's in landen met een fiscaal vriendelijker klimaat.