Nieuws Actueel

Europees koersverloop blijft grillig

Van onze redactie 29 september 2015

Image 5287162

De AEX stond twee uur voor het slot 0,8 procent lager op 409,60 punten en de MidKap daalde 0,5 procent tot 608,18 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs leverden tot 0,9 procent in.

,,De zorgen over de wereldeconomie, voornamelijk veroorzaakt door aanhoudend tegenvallend nieuws uit China, heeft beleggers echt schrik aangejaagd'', zei een handelaar. ,,Het zal nog even duren voordat de rust daadwerkelijk terugkeert.''

Altice

In de AEX stond kabelaar Altice onderaan met een verlies van 8 procent. Verzekeraar Delta Lloyd was de sterkste stijger met een plus van 3,7 procent. Hekkensluiter in de MidKap was biotechnologiebedrijf Galapagos met een min van ruim 10 procent. Grootste stijger was bodemonderzoeker Fugro met een winst van bijna 3 procent.

Glencore klom in Londen 17 procent nadat het bedrijf ontkende in financiële problemen te verkeren. De Brits-Zwitserse grondstoffenhandelaar en mijnbouwer raakte maandag bijna 30 procent aan beurswaarde kwijt door zorgen over de schuldenpositie van het bedrijf en trok de rest van de sector mee omlaag. Andere mijnbouwers als Anglo American (min 0,4 procent) en BHP Billiton (plus 1,4 procent) lieten een gemengd beeld zien.

Volkswagen

In Frankfurt daalde Volkswagen 1,8 procent. Het aandeel Volkswagen wordt verwijderd uit de duurzaamheidsindex van Dow Jones vanwege het uitstootschandaal bij het Duitse autoconcern. BMW en Daimler zakten in Frankfurt beide 0,4 procent. In Parijs noteerde Renault 1,1 procent hoger, terwijl PSA Peugeot Citroën 1,3 procent won.

RWE, het Duitse moederconcern van Essent, boekte een koerswinst van 4 procent en branchegenoot E.ON steeg 2,5 procent. Bondskanselier Merkel heeft een wet uitgesteld waarin de energiesector een rekening voor het opruimen van kernafval krijgt voorgeschoteld. Het vrijmaken van geld voor de vluchtelingencrisis en de daadwerkelijke opvang heeft volgens haar nu prioriteit.

De euro was met 1,1237 dollar nagenoeg evenveel waard als bij het einde van de Europese beurshandel op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,2 procent tot 44,95 dollar. Een vat Brentolie kostte 1,3 procent meer op 47,95 dollar.