Nieuws Actueel

Europese aandelenmarkten verdeeld

Van onze redactie 2 februari 2015

De AEX-index in Amsterdam noteerde anderhalf uur voor het slot 0,4 procent lager op 448,70 punten. De MidKap daalde 0,3 procent tot 667,73 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen gingen 0,2 tot 0,6 procent omhoog.

De beurs in Madrid stond onder druk door de aan populariteit winnende anti-bezuinigingspartij Podemos. Geïnspireerd door de verkiezingsoverwinning van Syriza in Griekenland zei de leider van Podemos bij een verkiezingsoverwinning later dit jaar de Spaanse schuldenlast te willen 'herstructureren'. De IBEX-index in Madrid daalde 1,6 procent, terwijl de ASE in Athene 3,3 procent steeg.

Griekenland ,,Griekenland blijft een probleem voor de markten totdat een akkoord over de schulden in zicht komt. Van grotere zorg is de opkomst van anti-bezuinigingspartijen in grotere economieën als Spanje en Italië'', zei een handelaar.

De Franse kabelaar Altice en chipmachinemaker ASML stonden onderaan de AEX met minnen van rond 2,7 procent. De dienstverleners aan de oliesector Fugro en SBM Offshore profiteerden van de opleving van de olieprijzen en stonden met plussen van 5,1 en 3,5 procent bovenaan. Olieconcern Shell kreeg er 2,9 procent bij.

Ryanair Julius Baer maakte in Zürich een koerssprong van ruim 9 procent na beter dan verwachte resultaten van de Zwitserse bank. Ook gaat de bank in de kosten snijden om de effecten van de duurdere Zwitserse frank te verzachten.

In Dublin zakte Ryanair ruim 6 procent, hoewel de Ierse prijsvechter denkt over het lopende boekjaar meer winst te zullen maken dan eerder voorspeld. CRH won meer dan 4 procent. Het Ierse bouwmaterialenbedrijf neemt voor 6,5 miljard euro aan activiteiten over van de cementbedrijven Holcim en Lafarge.

De euro was op 1,1327 dollar waard, tegen 1,1295 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. De olieprijzen schoten verder omhoog na het opmerkelijke herstel op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd bijna 1,5 procent duurder op 49 dollar. De prijs van Brentolie ging 1,3 procent omhoog naar 53,69 dollar per vat.