Nieuws Actueel

Europese beleggers tussen hoop en vrees

Van onze redactie 26 juni 2015

Image 5034093

In Amsterdam stond de leidende AEX-index kort na opening van de Amerikaanse beurzen 0,5 procent hoger op 494,93 punten. De MidKap steeg 0,2 procent tot 732,29 punten. De hoofdgraadmeters in Frankfurt en Parijs gingen 0,3 en 0.7 procent omhoog, de FTSE in Londen moest een half procent prijsgeven.

Bij de hoofdfondsen in Amsterdam was Ahold de sterkste stijger met een plus van ruim 3 procent. het supermarktconcern staat al de hele week in de belangstelling door de aangekondigde fusie met het Belgische Delhaize. Oliemaatschappij Shell stond onderaan de AEX met een verlies van 0,8 procent.

Altice

Het Franse kabelbedrijf Altice, eveneens een hoofdfonds in Amsterdam, won 2,9 procent. Het bedrijf, dat de laatste tijd stevig op het overnamepad is, maakte vrijdag bekend dat het zijn hoofdkantoor verplaatst naar Nederland en zijn eigendomsstructuur aanpast om te kunnen blijven groeien met behulp van acquisities.

In de MidKap steeg Air France-KLM 0,7 procent. De Franse krant Le Monde berichtte vrijdag dat Air France, het Franse onderdeel van de luchtvaartcombinatie, 3000 banen gaat schrappen. Zelf sprak het concern dit overigens tegen.

Ordina

Bij de kleinere fondsen leverde automatiseerder Ordina 5,5 procent in. Het bedrijf waarschuwde dat de omzet in Nederland onder druk staat, mede door aanhoudende negatieve publiciteit rond ICT-projecten voor de overheid. De kosten moeten daarom structureel met 6 miljoen euro omlaag.

In Frankfurt won K+S meer dan 30 procent aan beurswaarde. Het Duitse meststoffen- en zoutwinningsbedrijf bevestigde een overnamebod te hebben ontvangen van de Canadese branchegenoot Potash Corporation of Saskatchewan.

De euro was 1,1180 waard, tegen 1,1198 aan het einde van de beurshandel in Europa op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,7 procent naar 58,98 dollar. Die van een vat Brentolie zakte 0,9 procent tot 62,62 dollar.