Nieuws Actueel

Europese beurzen boeken klein verlies

Van onze redactie 20 oktober 2015

Image 5357074

Aan het Damrak eindigde de AEX-index met een verlies van 0,5 procent op 447,27 punten. De MidKap kende een positievere dag en sloot met een plus van 0,5 procent op 672,77 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen verloren tot 0,2 procent. De CAC40-index in Parijs leverde 0,6 procent in.

De koers van TNT liep met 10 procent op tot 7,55 euro, vlak onder het bod van 8 euro dat FedEx voor het expressbedrijf op tafel heeft gelegd. Persbureau Reuters meldde dinsdag op basis van anonieme bronnen dat de Europese Commissie geen grote bezwaren heeft tegen die overname, waardoor het belangrijkste struikelblok voor de transactie verdwenen zou zijn.

PostNL

Het bericht over TNT werkte ook door op de beurskoers van het voormalige zusterbedrijf PostNL, dat nog altijd een groot belang heeft in TNT. Het postbedrijf won in de MidKap ruim 8 procent.

Andere grote winnaars waren er niet in de AEX. Daarin stond verzekeraar Delta Lloyd onderaan met een verlies van 5 procent, gevolgd door branchegenoot Aegon en staalproducent ArcelorMittal, die bijna 3 procent inleverden.

TomTom

In de MidKap werd TomTom bijna 2 procent minder waard. De navigatiespecialist zag de winst in het derde kwartaal kelderen, vooral door de afzwakking van de euro ten opzichte van de dollar. TomTom verwacht dat de dure dollar ook in het huidige kwartaal een knelpunt zal vormen. De winst- en omzetprognoses voor dit jaar blijven wel overeind.

In Brussel maakte Mobistar een koerssprong van ruim 4 procent. Het Belgische telecombedrijf verhoogde zijn winstverwachting na een goed derde kwartaal. Horlogemaker Swatch verloor in Zürich 1,3 procent na tegenvallende Zwitserse exportcijfers.

De euro noteerde op 1,1350 dollar, tegen 1,1315 dollar bij het Europese slot op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie stabiliseerde op 45,88 dollar. Brentolie was met 48,61 dollar eveneens min of meer net zo duur als een dag eerder.