Nieuws Actueel

Europese beurzen boeken minieme winst

Van onze redactie 21 mei 2015

Image 4939635

In Amsterdam sloot de AEX-index een fractie (0,03 procent) in de plus op 502,05 punten. De MidKap steeg 0,4 procent naar 758,65 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs eindigden met winsten van 0,1 tot 0,3 procent.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande voeren donderdagavond in Riga informeel overleg met premier Alexis Tsipras van Griekenland. Volgens de Duitse krant Süddeutsche Zeitung zijn de eurolanden bereid de Griekse regering meer tijd te geven voor haar hervormingsmaatregelen.

Economische groei eurozone

Uit nieuwe cijfers bleek donderdag dat de economische groei in de eurozone in mei iets is afgezwakt ten opzichte van april, terwijl ook het consumentenvertrouwen wat is gedaald. In de VS was de groei in april volgens een eerste schatting opnieuw lager dan het langjarig gemiddelde, maar verbeterden de vooruitzichten vorige maand aanzienlijk sterker dan verwacht.

De AEX werd aangevoerd door olieconcern Shell, dat 1,4 procent meer waard werd. Vastgoedonderneming Unibail-Rodamco stond onderaan met een min van 0,9 procent.

Ballast Nedam wint

Onder de kleine bedrijven viel Ballast Nedam weer op, met een koerswinst van 22 procent. Sinds het geplaagde bouwbedrijf dinsdag liet weten gesprekken te voeren met buitenlandse partijen over een mogelijke fusie of overname werd het aandeel Ballast, dat sloot op 1,84 euro, al ruim 50 procent meer waard.

In Londen noteerde Royal Mail onveranderd, ondanks beter dan verwachte winstcijfers. De Britse post- en pakketbezorger wist zijn winst afgelopen jaar te vergroten, ondanks hevige concurrentie op de markt voor pakketten. De omzet bleef vrijwel onveranderd.

De euro werd bij de slotbel voor 1,1130 dollar verhandeld, tegen 1,1080 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 3,2 procent tot 60,85 dollar. Brentolie werd bijna 3 procent duurder op 66,78 dollar per vat.