Nieuws Actueel

Europese beurzen boeken winst

Van onze redactie 28 juli 2015

Image 5115954

De Amsterdamse AEX-index sloot met een winst van 0,9 procent op 485,77 punten. De MidKap steeg 0,3 procent tot 722,81 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs gingen 0,8 tot 1,1 procent vooruit.

Staalbedrijf ArcelorMittal voerde de AEX aan, met een plus van 3 procent. Philips bleef met een winst van 2,2 procent profiteren van de meevallende kwartaalresultaten die maandag werden gepubliceerd. Die zorgden ervoor dat verschillende analisten positiever werden over het aandeel van het elektronicaconcern.

MidKap

In de AEX vielen verder de financiële bedrijven ING, Delta Lloyd en NN Group op met plussen van bijna 2 procent. Chipmachinefabrikant ASML stond met een verlies van 0,6 procent onderaan de index van 25 hoofdfondsen

In de MidKap leverde Imtech ruim 13 procent in. De technisch dienstverlener waarschuwde dat het langer gaat duren om weer winstgevend te worden dan eerder werd gedacht. Bovendien moet het bedrijf opnieuw met zijn geldschieters in conclaaf om financiële problemen te voorkomen.

Euro

In Londen won oliebedrijf BP 1,4 procent, ondanks de stevige winstdaling over het tweede kwartaal die dinsdag werd gepresenteerd. Het Britse bedrijf had ook vorig kwartaal last van de dalende olieprijs. In Amsterdam won Shell, dat donderdag met de kwartaalcijfers komt, bijna 1 procent. De Noorse branchegenoot Statoil werd in Oslo met een koerswinst van ruim 1 procent beloond voor zijn kwartaalcijfers.

De Italiaanse zonnebrillenfabrikant Luxottica won in Milaan ruim 3 procent, na een recordwinst in het tweede kwartaal. Ook elders in de luxegoederensector werden winsten geboekt. Kering, eigenaar van modemerk Gucci, werd in Parijs bijna 6 procent meer waard, dankzij sterke resultaten. LVMH deed eveneens goede zaken in het afgelopen kwartaal. Het aandeel van de eigenaar van Moët champagne en tassenverkoper Louis Vuitton steeg 3 procent.

De euro was 1,1045 dollar waard, tegen 1,1108 dollar bij het slot in Europa maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,5 procent naar 48,10 dollar. Brentolie werd 0,7 procent duurder en kostte 53,86 dollar per vat.