Nieuws Actueel

Europese beurzen breiden winst uit

Van onze redactie 16 oktober 2015

Image 5342346

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,7 procent hoger op 446,92 punten. De MidKap klom 0,6 procent tot 667,45 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs kregen er 0,5 tot 0,6 procent bij.

Grootste stijger in de AEX was olieconcern Shell met een winst van 2 procent. Chipmachinemaker ASML en bierbrouwer Heineken waren de enige dalers met verliezen van 0,5 en 0,3 procent.

Voorzichtiger

In Zürich zakte Nestlé ruim 2 procent. Het Zwitserse voedingsmiddelenconcern is wat voorzichtiger geworden over de stijging van de verkopen in 2015. Nestlé heeft last van de dure Zwitserse frank en kampte met een dure terugroepactie van noedels in India.

Carrefour won 2,7 procent in Parijs. Het Franse supermarktbedrijf zag zijn omzet in het derde kwartaal verder groeien. De verkopen in thuismarkt Frankrijk dikten aan en versnelden in de rest van Europa. In China had Carrefour last van de zwakke consumptie door de afkoeling van de economie. Het Franse drankenconcern Rémy Cointreau steeg 0,4 procent na publicatie van de omzetcijfers.

Koersverlies

In Frankfurt leed Hugo Boss met een min van 8 procent het grootste koersverlies in vier jaar. Het Duitse modehuis verlaagde zijn winstverwachting door zwakke verkopen in China en de Verenigde Staten. Volkswagen daalde 0,1 procent. De Duitse automaker heeft in september ondanks alle commotie rond het dieselschandaal ruim 8 procent meer auto's verkocht in Europa dan een jaar eerder.

De euro was vrijdagochtend 1,1371 dollar waard, tegen 1,1403 dollar bij het einde van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 1,6 procent tot 47,11 dollar. Een vat Brentolie kostte 1,3 procent meer op 50,39 dollar.