Nieuws Actueel

Europese beurzen collectief omhoog

Van onze redactie 3 juni 2015

Image 4971651

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde kort na de openingsbel op Wall Street 0,4 procent hoger op 488,38 punten. De MidKap klom een fractie tot 752,63 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt stonden 0,5 tot 0,7 procent in de plus.

De ECB handhaafde als verwacht de belangrijkste rentetarieven in de eurozone op de huidige, historisch lage niveaus. In een toelichting meldde ECB-president Mario Draghi dat hij verwacht dat de inflatie in de eurozone de komende maanden laag blijft. De ECB voorziet pas later dit jaar een toenemende geldontwaarding, oplopend naar 1,5 procent volgend jaar en 1,8 procent in 2017.

Tsipras

Ook blijven beleggers in de ban van Griekenland. Woensdagavond vindt in Brussel topoverleg plaats tussen EU-voorzitter Juncker en de Griekse premier Tsipras.

Op macro-economisch vlak bleek dat de winkelverkopen in de eurozone in april iets sterker zijn toegenomen dan verwacht. De werkloosheid in het eurogebied viel in dezelfde maand iets lager uit op 11,1 procent.

Ahold

Ahold ging aan kop in de AEX met een winst van 3,8 procent. Persbureau Bloomberg meldde dat de supermarktbedrijven Ahold en Delhaize hun fusiegesprekken nog deze maand hopen af te ronden. Ahold en Delhaize maakten vorige maand bekend dat zij in gesprek zijn over een krachtenbundeling. Delhaize klom in Brussel ruim 6 procent.

Grootste daler onder de hoofdfondsen op het Damrak was kabelbedrijf Altice met een min van 3,8 procent. De MidKap werd aangevoerd door navigatiebedrijf TomTom met een plus van 2,5 procent. Biotechnologiebedrijf Galapagos sloot de rij met een verlies van ruim 2 procent.

Dixons Carphone

In Londen leverde Dixons Carphone een eerdere winst weer in en daalde 1,4 procent. De verkoper van elektronica en mobiele telefoons verhoogde zijn winstverwachting, na beter dan verwachte kwartaalcijfers.

De euro noteerde op 1,1121 dollar, tegen 1,1135 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte ruim 2 procent tot 59,97 dollar. Brentolie werd ook meer dan 2 procent goedkoper, op 64,03 dollar per vat.