Nieuws Actueel

Europese beurzen diep in het rood

Van onze redactie 12 november 2015

Image 5434600

De hoofdgraadmeter van de Amsterdamse aandelenmarkt stond een uur voor het slot 1,7 procent lager op 461,23 punten en de MidKap daalde 1,4 procent tot 684,03 punten. De toonaangevende indices in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tussen 0,8 en 1,7 procent.

Aegon was de sterkste daler met een verlies van 11,6 procent. Het bedrijf leed in het derde kwartaal een nettoverlies van 524 miljoen euro door de verkoop van zijn Canadese activiteiten en andere afschrijvingen. Beleggers waren ook teleurgesteld dat de verzekeraar geen nieuwe informatie gaf over de kapitaalpositie op basis van de regels die volgend jaar gaan gelden.

Shell

ArcelorMittal (min 6 procent), dat vorige week nog met een forse winstwaarschuwing kwam en Shell (min 3,7 procent) waren ook onderin te vinden. Het staalconcern en de oliemaatschappij hadden last van dalende grondstofprijzen. De termijncontracten voor de levering van staal daalden in China tot het laagste niveau ooit vanwege de afkoeling van de tweede economie van de wereld. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,3 procent tot 42,35 dollar en ook Brentolie werd 1,3 procent goedkoper, op 45,23 dollar.

De meerderheid van de AEX-fondsen verloor ruim meer dan 1 procent. Alleen uitzender Randstad (plus 0,4 procent) wist zich aan de negatieve teneur te onttrekken, terwijl bierbrouwer Heineken onveranderd was.

TomTom

De MidKap liet een vergelijkbaar beeld zien, met een verlies van 11 procent voor medisch toeleverancier Fagron en verliezen tot 4,6 procent bij de dienstverleners aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore en Fugro. Topman Bruno Chabas van SBM liet in het kwartaalbericht weten dat de marktomstandigheden in de oliesector in de afgelopen maanden verder zijn verslechterd en dat projecten worden uitgesteld.

Navigatiedienstverlener TomTom (plus 9,5 procent) ging aan kop bij de middelgrote fondsen na de bekendmaking van een meerjarige overeenkomst met onlinetaxibedrijf Uber.

De euro was 1,0761 dollar waard, tegen 1,0739 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.