Nieuws Actueel

Europese beurzen doen stapje terug

Van onze redactie 15 mei 2015

Image 4924977

De toonaangevende AEX-index op het Damrak stond zo'n anderhalf uur voor het slot 0,5 procent hoger op 493,17 punten. De MidKap steeg 0,4 procent tot 762,99 punten. De hoofdgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs leverden de eerdere winsten helemaal in en stonden tot 0,3 procent in de min.

DSM kreeg er 3,9 procent bij op geruchten dat de Duitse branchegenoot Evonik zijn belangstelling kenbaar heeft gemaakt voor een overname van het speciaalchemiebedrijf. Het was daarmee de sterkste stijger in de AEX.

MidKap

Verder was bij de hoofdfondsen het kabelconcern Altice gewild, met een plus van 2,6 procent. Staalconcern ArcelorMittal profiteerde van een positief analistenrapport en won 1,8 procent. Olieconcern Shell was de sterkste daler met een verlies van 1,3 procent. Tankopslagbedrijf Vopak verloor 0,6 procent.

In de MidKap was bouwer BAM de sterkste stijger met een plus van 4 procent, terwijl ingenieursbureau Arcadis met een verlies van 3,9 procent de rij sloot. Op de lokale markt maakte Inverko een koerssprong van 16 procent. Het recyclingbedrijf verwacht dat de omzet in de komende kwartalen zal herstellen en aantrekken.

Euro

Roche won 2,3 procent in Zürich. De Zwitserse farmaceut maakte positieve testresultaten van een aantal kandidaatmedicijnen bekend. Het eveneens Zwitserse Julius Baer werd 2,8 procent meer waard. De zakenbank wordt genoemd als mogelijke overnameprooi.

De euro bleef nagenoeg onveranderd op 1,1355 dollar. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,9 procent naar 58,71 dollar. Brentolie zakte 1,7 procent in prijs tot 65,54 dollar per vat.