Nieuws Actueel

Europese beurzen duiken weer in het rood

Van onze redactie 14 januari 2015

Vlak na de negatieve opening van de beurzen in New York stond de Amsterdamse AEX-index 1,2 procent in de min op 418,81 punten. De MidKap zakte 1,6 procent tot 633,62 punten. De graadmeters in Frankfurt en Parijs leverden 1,1 en 1,3 procent in. Door stevige verliezen bij mijnbouwbedrijven ging de FTSE-index in Londen 2,4 procent omlaag.

Beleggers schrokken woensdagmiddag van een onverwacht sterke daling van de winkelverkopen in de Verenigde Staten. Die tegenvaller kwam bovenop de waarschuwing door de Wereldbank eerder op de dag dat de internationale economie momenteel bijna volledig afhankelijk is van de ontwikkelingen van de Amerikaanse economie. Als die motor sputtert, dreigt de hele wereldeconomie stil te vallen.

Arcelormittal

Vooral grondstoffenleveranciers moesten het ontgelden. In de AEX stond staalleverancier Arcelormittal onderaan met een min van 5,4 procent, terwijl roestvrijstaalfabrikant Aperam de MidKap sloot met een verlies van bijna 7 procent. In Londen leverde grondstoffengigant Glencore 10 procent in en werd mijnbouwer Rio Tinto ruim 5 procent minder waard.

Door de zorgen over de wereldeconomie gingen de prijzen van onder meer koper, nikkel, zink en lood sterk omlaag. De olieprijs bleef na de spectaculaire daling van de afgelopen maanden redelijk liggen. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg met 0,7 procent naar 46,21 dollar. Brentolie werd 0,5 procent duurder en kostte 46,84 dollar per vat.

Staatsobligaties

De euro trok aan tot 1,1795 dollar, na eerder op de dag met 1,1724 dollar het laagste punt sinds eind 2005 te hebben bereikt. De daling hing samen met het groene licht dat de Europese Centrale Bank (ECB) kreeg van een adviseur van het Europees Hof van Justitie. Die stelde dat de ECB het recht heeft om staatsobligaties van eurolanden op te kopen.

Dat advies aan het Hof brengt de alom verwachte brede aankoop van staatsobligaties door de ECB weer een stap dichterbij. Speculatie op die stap in de strijd tegen de lage inflatie drukte de rente op Duitse en Nederlandse staatsobligaties naar nieuwe laagterecords.