Nieuws Actueel

Europese beurzen houden winst vast

Van onze redactie 8 september 2015

Image 5223133

Een uur voor het slot stond de AEX-index 1,3 procent hoger op 441,04 punten en steeg de MidKap 1,2 procent tot 658,12 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs gingen tussen 1,2 en 1,9 procent vooruit.

,,De zorgen over de Chinese economie zijn niet helemaal verdwenen, maar de markten rekenen op maatregelen van Peking'', zei een handelaar. ,,De komende dagen is er kans op grotere uitslagen omdat beleggers hun posities willen afbouwen in de aanloop naar het rentebesluit van de Fed''. De Amerikaanse centrale bank vergadert 16 en 17 september over een eventuele renteverhoging.

AEX

In Duitsland bleek dat de export in juli met 2,4 procent is gegroeid. Dat was aanzienlijk sterker dan verwacht. De kwartaalgroei van het eurogebied kwam uit op 0,4 procent, tegen een eerdere raming van een plus van 0,3 procent. Eerder op de ochtend werd bekendgemaakt dat de Chinese export vorige maand opnieuw is afgenomen. Ook de import daalde sterker dan voorzien.

Volgens handelaren stonden vooral aandelen die de afgelopen weken fors in waarde daalden in de belangstelling. Het ging daarbij onder meer om banken, energiebedrijven en autofabrikanten.

De AEX werd aangevoerd door Delta Lloyd (plus 5,7 procent), dat de afgelopen weken fors aan beurswaarde inboette na de presentatie van tegenvallende halfjaarcijfers. Branchegenoot Aegon was ook bovenin te vinden met een plus van ruim 3 procent. Shell steeg 1,7 procent. Het Brits-Nederlandse olie- en gasconcern voert naar verluidt gesprekken met het Russische staatsgasbedrijf Gazprom over samenwerking op het gebied van vloeibaar gemaakt aardgas (LNG).

Euro

In Londen maakte Almin een koerssprong van meer dan 33 procent. De Japanse verzekeraar Mitsui Sumitomo Insurance legt omgerekend 4,8 miljard euro op tafel om zijn Britse branchegenoot over te nemen.

De euro stond op 1,1185 dollar, tegen 1,1167 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 2,4 procent tot 45,01 dollar. Een vat Brentolie werd juist 1,5 procent duurder en kostte 48,34 dollar.