Nieuws Actueel

Europese beurzen houden winsten vast

Van onze redactie 30 maart 2015

Image 4832664

De AEX-index in Amsterdam stond kort na de eveneens positieve opening op Wall Street 1,4 procent hoger op 492,67 punten. De MidKap steeg 1,7 procent, tot 751,62 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt kregen er tot 1,4 procent bij.

"Er is relatief weinig bedrijvennieuws en het is wachten op de eerstekwartaalcijfers", zei analist Tom Muller van Theodoor Gilissen. "De resultaten van de Amerikaanse bedrijven zullen waarschijnlijk gedrukt worden door de duurdere dollar, terwijl de Europese multinationals juist profiteren van de goedkopere euro."

Overname Altera In Frankfurt steeg de Duitse chipmaker Infineon 3,4 procent en in Parijs klom concurrent STMicroelectronics 3,3 procent. Volgens ingewijden wil Intel, 's werelds grootste halfgeleiderbedrijf, zijn branchegenoot Altera overnemen. Het zou de grootste overname zijn voor Intel ooit.

De sterkste stijger in de AEX was AkzoNobel. Het verf- en chemiebedrijf kreeg er 2,9 procent bij Chipmachinemaker ASML, waarvan Intel een belangrijke klant en aandeelhouder is, steeg 2 procent in waarde. Tankopslagbedrijf Vopak was de enige daler met een verlies van 0,2 procent.

Imtech omhoog Imtech stond hoog in de MidKap met een winst 5,8 procent. De technisch dienstverlener is dicht bij een miljoenencontract met Alliander voor de installatie van slimme elektriciteits- en gasmeters. Helemaal bovenaan stond biotechbedrijf Galapagos met een plus van 7 procent.

In Parijs zakte Lafarge 2 procent. 2 belangrijke aandeelhouders van het Zwitserse cementbedrijf Holcim (min 0,4 procent) zijn niet tevreden met de verbeterde voorwaarden van de fusie met de Franse branchegenoot Lafarge.

De euro was maandagmiddag 1,0851 dollar waard, tegen 1,0908 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie was nagenoeg stabiel 48,83 dollar. Die van Brentolie bleef eveneens vrijwel gelijk op 56,35 dollar per vat.