Nieuws Actueel

Europese beurzen koersen af op winst

Van onze redactie 7 januari 2015

De AEX-index in Amsterdam noteerde kort na de openingsbel op Wall Street 1,1 procent hoger op 412,77 punten. De MidKap won 0,5 procent tot 630,73 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs stegen tot 1,3 procent.

Eerder op woensdag werd bekend dat de inflatie in de eurolanden vorige maand uitkwam op min 0,2 procent. Het is voor het eerst vijf jaar dat het prijspeil is gedaald. Dat kwam vooral doordat olie de afgelopen maanden in rap tempo goedkoper is geworden.

ECB

De ECB zinspeelt nog altijd op maatregelen om de inflatie te stimuleren, zodat die weer richting het nagestreefde peil van bijna 2 procent kan gaan.

Grootste stijger in de AEX was pakketvervoerder TNT met een winst van 3,8 procent. Speciaalchemiebedrijf DSM en baggeraar Boskalis hadden te kampen met adviesverlagingen en stonden onderaan met minnen van respectievelijk 4,5 en 7,1 procent.

Sainsbury

In de MidKap stond TenCate 0,7 procent hoger. Het bedrijf wist het onderdeel Enbi, dat actief is op de printer- en kopieermachinemarkt van de hand te doen. Enbi stond al jaren op de lijst van af te stoten onderdelen.

Sainsbury daalde in Londen 1,4 procent en leverde daarmee een eerdere winst weer in. De Britse supermarktketen heeft in het afgelopen kwartaal de verkoop bij winkels die langer dan een jaar geopend zijn verder zien dalen.

Euro

De euro was 1,1819 dollar waard, tegen 1,1935 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,5 procent tot 48,66 dollar. Brentolie klom 0,4 procent tot 51,10 dollar per vat. Eerder op de dag zakte de prijs van Brentolie nog voor het eerst sinds april 2009 onder de 50 dollar per vat.