Nieuws Actueel

Europese beurzen krabbelen iets op

Van onze redactie 16 juni 2015

Image 5006445

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde kort na de openingsbel op Wall Street 0,2 procent hoger op 474,00 punten. De MidKap steeg 0,7 procent, tot 712,57 punten. De beurs in Parijs steeg 0,3 procent. In Londen noteerde de FTSE 0,2 procent lager.

De DAX in Frankfurt ging 0,1 procent vooruit. Eerder op dinsdag bleek het vertrouwen van Duitse beleggers in juni verder te zijn gedaald door de aanhoudende onrust rond Griekenland. De hoofdindex in Athene leverde 4,4 procent in. De Griekse beurs raakte in de afgelopen twee handelsdagen al ruim 10 procent aan waarde kwijt.

OCI In de AEX was het Egyptische kunstmestconcern OCI de sterkste stijger met een winst van 2,4 procent. Telecombedrijf KPN sloot de rij met een verlies van 1,8 procent. Philips verloor 0,8 procent, ondanks een grote deal met de Amerikaanse zorgaanbieder Westchester Medical Center Health Network (WMCHealth).

In de MidKap sloot Air France-KLM de rij met een min van ruim 4 procent. Air France, het Franse onderdeel van de luchtvaartcombinatie, schrapt verschillende vluchten om kosten te besparen. Deze maatregelen moeten samen met andere initiatieven een besparing opleveren van 80 miljoen euro.

De Duitse maker van verzorgingsproducten Henkel verloor in Frankfurt 1,3 procent, na berichten dat de Amerikaanse cosmeticagroep Coty op het punt staat om een aantal activiteiten van Procter & Gamble (P&G) over te nemen. Henkel zou naar verluidt ook interesse hebben in de onderdelen van P&G.

Euro Deutsche Bank zakte 0,2 procent. De voorzitter van de Italiaanse bank UniCredit (plus 0,7 procent) stelde in een interview met het Duitse Handelsblatt geen interesse te hebben in een overname van Postbank, een onderdeel van de grootste bank van Duitsland.

De euro noteerde op 1,1234 dollar, tegen 1,1249 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 59,81 dollar. Brentolie werd 0,1 procent duurder op 64,04 dollar per vat.