Nieuws Actueel

Europese beurzen leveren winsten in

Van onze redactie 14 september 2015

Image 5240145

In Amsterdam stond de toonaangevende AEX-index 0,8 procent lager op 426,18 punten. De MidKap zakte 1,1 procent tot 629,47 punten. De leidende beursgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs gingen tussen de 0,1 en 0,7 procent omlaag.

Analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen merkte op dat de handel waarschijnlijk grillig blijft tot bekend is of de Federal Reserve, de Amerikaanse koepel van centrale banken, al deze maand de rente verhoogt. Hijzelf schat die kans op ,,fiftyfifty''. Ook blijven de financiële ontwikkelingen in China beleggers zorgen baren.

Zwitserland

De sterkste in de AEX was informatieleverancier RELX met een winst van 1,6 procent, na een adviesverhoging door Exane. Baggeraar Boskalis stond onderaan met een verlies van 4,5 procent na een adviesverlaging door ING. Digitaal beveiliger Gemalto werd afgewaardeerd door Goldman Sachs en leverde 3 procent in.

In Zürich verloor Credit Suisse 1,6 procent. De Zwitserse bank zal naar verluidt volgende maand zijn ,,strategische veranderingen" aankondigen. Als onderdeel van de reorganisatie wil Credit Suisse zijn private bankactiviteiten in de Verenigde Staten verkopen. Ook zou het management van de bank op de schop gaan.

Euro

Sabadell daalde 1,5 procent in Madrid. Volgens Spaanse media onderzoekt de Spaanse bank een bod op de hypotheekgerelateerde portefeuille van de Britse genationaliseerde bank Northern Rock and Bradford & Bingley.

De euro was 1,1313 dollar waard, tegen 1,1331 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie daalde 1,7 procent in prijs tot 43,89 dollar. Brentolie werd 2,4 procent goedkoper en werd verhandeld voor 46,92 dollar per vat.