Nieuws Actueel

Europese beurzen lopen verliezen deels in

Van onze redactie 18 juni 2015

Image 5012326

Met nog bijna twee uur handelen te gaan stond de AEX 0,1 procent lager op 470,97 punten en stond de MidKap een fractie hoger op 706,16 punten. De graadmeters in Frankfurt en Londen stegen marginaal, terwijl de CAC40 in Parijs op een verlies van 0,2 procent bleef steken. Aan het eind van de ochtend stonden de indices nog dik 1 procent in de min.

De eurogroep vergadert sinds 15.00 uur over de Griekenland. Voorzitter Jeroen Dijsselbloem liet vooraf weten dat het overleg geen resultaat zal opleveren. Bondskanselier Angela Merkel zei dat de inspanningen van Duitsland erop gericht zijn om Griekenland binnen de euro te houden, maar dat Athene wel de afgesproken hervormingen moet doorvoeren.

MidKap

De sterkste stijger in de AEX was het Egyptische kunstmestbedrijf OCI met een winst van 3,9 procent. In de ochtendhandel was het bedrijf juist nog de sterkste daler. Halverwege de middag had chipmachinefabrikant ASML (min 1,2 procent) echter de rode lantaarn overgenomen.

PostNL ging aan kop in de MidKap. Het aandeel steeg na een positief analistenrapport van Rabobank met 3,1 procent. TomTom volgde met een winst van 1,2 procent.

Nokia

Nokia daalde 1,6 procent in Helsinki. Het Finse technologiebedrijf wil zijn kaartendivisie HERE het liefst verkopen aan de Duitse autofabrikanten Audi, BMW en Daimler, maar die zouden niet direct bereid zijn de prijs van zo'n 4 miljard dollar op tafel te leggen. Geïnteresseerden moeten uiterlijk deze week een bod indienen voor de concurrent van TomTom.

De euro was 1,1405 dollar waard, tegen 1,1249 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op woensdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,1 procent duurder op 59,95 dollar. Brentolie kostte 0,3 procent meer en werd verhandeld op 64,03 dollar per vat.