Nieuws Actueel

Europese beurzen onderuit door groeiperikelen

Van onze redactie 12 november 2015

Image 5434830

De AEX-index sloot 2 procent lager op 459,85 punten en de MidKap daalde 1,6 procent tot 682,21 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tussen 1,2 en 1,9 procent.

De groeiperikelen werden versterkt door uitspraken van bestuurders van centrale banken. Mario Draghi van de ECB stelde duidelijke risico's voor de eurozone te zien en gaf nogmaals aan met meer steunmaatregelen te zullen komen als die nodig blijken. ,,Die opmerking leek in eerste instantie geruststellend uit te pakken, maar mensen begonnen zich later te realiseren dat de economie kennelijk wat mankeert als die meer steun behoeft'', zei een vermogensbeheerder in Frankfurt.

Aegon

In de VS gaven vijf bestuurders van de Federal Reserve een toespraak. Drie van hen achten de tijd rijp voor de eerste renteverhoging sinds 2006. Beleggers maakten daaruit op dat de Amerikaanse centrale bank bij de laatste vergadering van dit jaar, in december, waarschijnlijk het huidige tarief van vrijwel 0 procent opkrikt.

Aegon was de sterkste daler met een verlies van 11,1 procent. Het bedrijf leed in het derde kwartaal een nettoverlies van 524 miljoen euro door de verkoop van zijn Canadese activiteiten en andere afschrijvingen. Beleggers waren ook teleurgesteld dat de verzekeraar geen nieuwe informatie gaf over de kapitaalpositie op basis van de regels die volgend jaar gaan gelden.

Euro

ArcelorMittal (min 6,2 procent), dat vorige week nog met een forse winstwaarschuwing kwam en Shell (min 4,3 procent) completeerden de top 3. Het staalconcern en de oliemaatschappij hadden last van dalende grondstofprijzen. Uitzender Randstad (plus 0,2 procent) noteerde als enige in de AEX een plus.

De euro was 1,0769 dollar waard, tegen 1,0739 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 2,2 procent tot 41,95 dollar en Brentolie werd 2,5 procent goedkoper op 44,68 dollar.