Nieuws Actueel

'Europese beurzen openen iets lager'

Van onze redactie 2 juli 2015

Image 5048932

De Griekse schuldencrisis lijkt even wat naar de achtergrond verdwenen. ,,Het maakt eigenlijk niet zo uit wat de Grieken doen", verduidelijkte marktanalist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen. ,,De schuldenproblematiek is eigenlijk meer een politiek dan een economisch probleem. De meeste partijen hebben toch niet meer zo'n positie in het land. Dat zijn meer de instituten." Volgens Versteeg zullen de markten zich onder meer optrekken aan de recente positieve cijfers uit de VS, waar later op de dag nog het belangrijke banenrapport wordt gepubliceerd.

Woensdag werd bekend dat de eurolanden voorlopig de onderhandelingen met Griekenland hebben gestaakt. De ministers van Financiën van de eurolanden wachten eerst de uitslag van het voor zondag aangekondigde referendum over het reddingsplan voor het noodlijdende land af. De Europese Centrale Bank (ECB) liet het plafond voor de noodsteun aan Griekse banken woensdag ongewijzigd.

KLM

KLM maakte bekend dat het aantal vluchten in haar winterdienstregeling wordt verminderd om een poging de dalende inkomsten te compenseren. De luchtvaartonderneming vermindert het aantal vluchten op tien Europese bestemmingen. Verder wordt er minder vaak dan eerder gepland naar bestemmingen in Afrika, Japan en Brazilië gevlogen.

Gemalto meldde donderdag voorbeurs een opdracht te hebben gekregen van het Japanse telecombedrijf NTT Docomo. Het aandeel ASML reageert mogelijk op een adviesverlaging van Liberum.

Dow Jones

De aandelenbeurzen in het Verre Oosten lieten donderdag winsten zien. Kort voor de slotbel noteerde de Japanse Nikkei-index 0,8 procent hoger. Ook elders in Azië stonden de beurzen overwegend in het groen.

In de Verenigde Staten sloot de Dow-Jonesindex woensdag 0,8 procent in de plus op 17.757,91 punten. De brede S&P 500 steeg 0,7 procent naar 2077,42 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq won 0,5 procent en kwam daarmee op 5013,13 punten.

Euro

De AEX-index eindigde 2,2 procent in de plus op 482,83 punten. De MidKap steeg 0,9 procent naar 714,59 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt kregen er 1,9 en 2,2 procent bij. De FTSE-index in Londen ging 1,3 procent vooruit.

De euro noteerde donderdag voor aanvang van de aandelenhandel op 1,1070 dollar, tegen 1,1090 dollar bij het slot van de beurzen in Europa op woensdag . De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,2 procent naar 57,05 dollar. Brentolie werd 0,4 procent duurder en kostte 62,24 dollar per vat.