Nieuws Actueel

Europese beurzen overwegend hoger

Van onze redactie 10 februari 2015

De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,6 procent hoger op 453,80 punten en de MidKap steeg 0,5 procent tot 675,87 punten. De graadmeters in Frankfurt en Parijs gingen tot 1 procent vooruit, terwijl Londen 0,1 procent verloor. De beurs in Athene, die maandag nog sterk daalde, won 8 procent.

De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis zei maandag onder meer dat Griekenland nog altijd bereid is zo'n 70 procent van de afgesproken hervormingen in te voeren. Tegelijkertijd blijft hij echter streven naar een overbruggingsregeling, die de Grieken in staat stelt nieuwe afspraken te maken met zijn geldschieters. Volgens ingewijden mikt het land op een overbruggingskrediet van 10 miljard euro.

KPN Grootste stijgers in de AEX waren telecombedrijf KPN en chipmachinefabrikant ASML met plussen van 4,7 en 2,6 procent. De dienstverleners aan de oliesector Fugro en SBM Offshore stonden onderaan met minnen tot 2,9 procent. Speciaalchemiebedrijf DSM, dat woensdag met kwartaalcijfers komt, zakte 1,5 procent.

In Zürich leverde UBS 2,6 procent in na publicatie van de kwartaalcijfers. De Zwitserse bank waarschuwde dat de winst dit jaar onder druk komt te staan door de negatieve rentes en de dure Zwitserse frank.

Hugo Boss Het Duitse modehuis Hugo Boss werd in Frankfurt 2,4 procent minder waard. Grootaandeelhouder Permira Holdings heeft zijn belang in het bedrijf verder teruggebracht. In Parijs verloor Michelin 2,5 procent. De grootste bandenfabrikant van Europa behaalde in het afgelopen kwartaal minder winst dan een jaar eerder.

De euro was 1,1319 dollar waard, tegen 1,1325 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag. Een vat Amerikaanse olie werd 4,2 procent goedkoper op 50,65 dollar. De prijs van Brentolie zakte 1,5 procent tot 56,90 dollar per vat.