Nieuws Actueel

Europese beurzen overwegend positief

Van onze redactie 19 november 2014

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,4 procent hoger op 418,66 punten. De MidKap dikte 0,3 procent aan tot 618,55 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs wonnen 0,3 procent. Londen bleef achter met een min van 0,1 procent.

Sterkste stijger in de AEX was SBM Offshore met een plus van 3,3 procent. Investeringsmaatschappij HAL liet in een handelsbericht weten het belang in de maritiem dienstverlener aan de olie- en gasindustrie te hebben uitgebreid. HAL (min 0,7 procent) stelde ook dat de beursgang van GrandVision, het moederbedrijf van optiekketen Pearle, niet meer dit jaar plaatsvindt.

TomTom

Chipmachinefabrikant ASML profiteerde van een adviesverhoging en won 2,6 procent. Verffabrikant AkzoNobel daalde 0,3 procent na ontdekking van een miljoenenfraude bij een dochteronderneming in Chicago.

In de MidKap was TomTom koploper met een winst van ruim 8 procent. Het navigatiebedrijf gaat locatiesoftware leveren voor een 'slimme' armband van techgigant Intel en modebedrijf Opening Ceremony. Bouwer BAM won 0,6 procent na een grote opdracht in het Verenigd Koninkrijk.

Royal Mail

Areva ging in Parijs 16 procent onderuit en kende daarmee de scherpste koersdaling sinds 1999. De Franse wereldleider op het gebied van kernenergie liet zijn financiële doelstellingen los.

In Londen leverde post- en pakketbedrijf Royal Mail 8,3 procent in na een daling van de winst in de eerste helft van het gebroken boekjaar.

De euro was 1,2545 dollar waard, tegen 1,2538 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,1 procent naar 74,53 dollar. Brentolie klom 0,5 procent in prijs tot 78,85 dollar per vat.