Nieuws Actueel

Europese beurzen sluiten hoger

Van onze redactie 4 maart 2015

Image 4793282

De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,7 procent hoger op 483,57 punten. De MidKap won 0,2 procent tot 722,98 punten. De beurs in Parijs noteerde 1 procent hoger, terwijl de Londense FTSE 0,5 procent aandikte.

De DAX-index in Frankfurt won 1 procent. Uit cijfers van onderzoeksbureau Markit bleek dat de groei van de Duitse economie vorige maand licht is teruggevallen ten opzichte van januari. De winkelverkopen in de eurozone namen in januari met 1,1 procent toe op maandbasis, terwijl op 0,4 procent was gerekend.

KPN

KPN was, na Altice met een plus van 3 procent de sterkste stijger in de AEX en steeg 2,5 procent. Het telecomconcern is volgens persbureau Bloomberg bezig met de verkoop van zijn Belgische dochteronderneming Base voor circa 1 miljard euro. ING ging 1,2 procent omhoog. Het financieel concern maakte bekend zijn resterende belang in het Amerikaanse verzekeringsbedrijf Voya Financial te hebben verkocht. Dat levert ING een winst op van 285 miljoen euro.

Het Egyptische bouw- en kunstmestbedrijf OCI stond onderaan in de AEX met een verlies van 5,3 procent, gevolgd door bodemonderzoeker Fugro (min 4 procent). Verzekeraar Delta Lloyd eindigde vlak, ondanks een adviesverlaging door Morgan Stanley.

Imtech

In de MidKap zette Imtech de daling voort met een min van 9 procent. De technisch dienstverlener leverde dinsdag al 9 procent in na berichten over de verdenkingen tegen het bedrijf in de grote fraude- en omkopingszaak in Duitsland. Stamcelbank Esperite was bij de kleinere fondsen een opvallende hoogvlieger. Het aandeel spoot zonder direct aanwijsbare reden 22 procent omhoog.

De Britse bank Standard Chartered, die onlangs het vertrek van zijn topman aankondigde, klom 5,1 procent in Londen na publicatie van jaarresultaten. Het Britse tv-bedrijf ITV, dat een speciaal dividend gaat uitkeren, won 5,7 procent. In Frankfurt zakte de Duitse producent van consumentenproducten Henkel 0,8 procent na tegenvallende jaarcijfers.

Euro

De euro was 1,1072 dollar waard en manoeuvreerde rond de laagste stand sinds 2003, bij 1,1203 dollar bij sluiting van de Europese beurzen dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,3 procent tot 49,90 dollar. Brent werd 2,1 procent goedkoper en kostte 59,75 dollar. Uit data van het Amerikaanse ministerie van Energie bleek dat de olievoorraden vorige week, voor de achtste week op rij, zijn toegenomen.