Nieuws Actueel

Europese beurzen sluiten juli met winst af

Van onze redactie 31 juli 2015

Image 5123138

De Amsterdamse AEX-index eindigde een fractie hoger op 495,23 punten. De MidKap klom 0,4 procent tot 728,86 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen lieten plussen zien tot 0,7 procent.

ArcelorMittal klom 1,5 procent in de AEX. De grootste staalproducent ter wereld hield ondanks de dalende grondstofprijzen en de economische afkoeling in China vast aan zijn winstverwachting. Het in Amsterdam genoteerde Egyptische kunstmestbedrijf OCI was lijstaanvoerder met een plus van 5,9 procent. Aegon, Gemalto en Unibail-Rodamco stonden onderaan met minnen tot 1 procent.

TNT

TNT noteerde 0,9 procent lager. De Europese Commissie liet vrijdag weten een diepgravend onderzoek te beginnen naar de overname van het koeriersbedrijf door het Amerikaanse FedEx. De commissie maakt zich zorgen over eventuele concurrentiebezwaren. TNT en FedEx lieten weten het onderzoek met vertrouwen af te wachten en goede hoop te hebben dat de overname volgend jaar afgerond kan worden.

Beleggers waren enthousiast over de resultaten van NSI (plus 10,4 procent) en stuurden het aandeel naar de top van de MidKap. De vastgoedinvesteerder realiseerde een hoger halfjaarresultaat en voorziet een voortzetting van de positieve trend op de kantorenmarkt. Uitzendbedrijf USG People, dat ook zijn boeken opende, klom 2,7 procent.

BNP Paribas

In Parijs vielen de resultaten van de Franse bank BNP Paribas en vliegtuigbouwer Airbus in goede aarde. BNP Paribas (plus 2,9 procent) boekte in de afgelopen drie maanden de hoogste winst in de afgelopen drie jaar. Airbus profiteerde van de vraag naar nieuwe energiezuinigere modellen en zag de kwartaalwinst fors stijgen. Het aandeel werd beloond met een plus van 3,5 procent.

De euro was 1,1048 dollar waard, tegen 1,0919 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op donderdag. Een vat Amerikaanse olie zakte 1,9 procent in prijs tot 47,59 dollar. Brentolie kostte 1,5 procent minder op 52,50 dollar.