Nieuws Actueel

Europese beurzen staan op verlies

Van onze redactie 12 oktober 2015

Image 5329142

Op Beursplein 5 noteerde de AEX-index kort na de openingsbel op Wall Street 0,6 procent lager op 438,84 punten. De MidKap zakte 0,4 procent tot 658,05 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen verloren 0,2 tot 0,8 procent.

Het Duitse ministerie van Economische Zaken liet afgelopen weekeinde weten dat de vier grote Duitse energiebedrijven voldoende geld hebben gereserveerd om de kosten te dekken van de ontmanteling van hun kerncentrales en het opruimen van atoomafval. De beursgenoteerde Duitse energiereuzen E.ON en RWE stegen respectievelijk 6 en 10 procent.

Bier

In de AEX was Unilever met een winst van 1 procent de grootste stijger. Philips leverde 1,3 procent in. Het elektronicaconcern ziet zijn financieel directeur Ron Wirahadiraksa vertrekken naar cementreus LafargeHolcim. Abhijit Bhattacharya wordt de nieuwe financiële topman van Philips. De wisseling van de macht komt twee weken voor de presentatie van de kwartaalcijfers.

Bierbrouwer SABMiller won in Londen 0,8 procent. Volgens het Britse Sky News heeft Anheuser-Busch InBev (AB InBev) zijn overnamebod op het moederbedrijf van Grolsch verhoogd. 's Werelds grootste brouwer zou nu omgerekend krap 95 miljard euro overhebben voor de mondiale nummer twee. De koers van AB InBev kwam in Brussel nauwelijks in beweging.

Londen

In Londen verloor Glencore 3,3 procent. Het grondstoffen- en mijnbouwbedrijf gaat twee kopermijnen, in Chili en Australië, verkopen om zijn schuld terugbrengen.

De euro was 1,1375 dollar waard, tegen 1,1365 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,5 procent naar 48,92 dollar. Brentolie werd ook ruim 1 procent goedkoper en kostte 52,06 dollar per vat.

EPA