Nieuws Actueel

Europese beurzen staan op winst

Van onze redactie 9 oktober 2015

Image 5321159

De AEX noteerde vlak na de rustige opening van de beurzen op Wall Street 0,1 procent in de plus op 442,34 punten. De MidKap steeg 1,2 procent naar 662,05 punten. In Londen, Parijs en Frankfurt werden winsten van 0,8 tot 1,1 procent geboekt.

Onder meer grondstofbedrijven, die het de afgelopen tijd zwaar te verduren hadden, waren in trek. Zo werd de AEX aangevoerd door staalfabrikant ArcelorMittal, die ruim 8 procent won. In de MidKap ging roestvrijstaalproducent Aperam aan kop met een plus van 6 procent.

Mijnen

Glencore won 11,5 procent in Londen. Het grondstoffen- en mijnbouwbedrijf gaat zijn zinkproductie verlagen vanwege de zwakkere Chinese vraag. Het concern sluit mijnen in Australië, Zuid-Amerika en Kazachstan, waardoor zo'n 1600 banen verloren gaan.

In de MidKap werd de toeleverancier aan apotheken Fagron 5 procent meer waard. Het Belgische bedrijf heeft een aantal bieders uitgenodigd voor een boekenonderzoek met het oog op een eventueel bindend bod op de onderneming. Fagron liet vorige week al weten verkennende gesprekken te voeren. Rabobank verhoogde het advies voor het aandeel.

Bols

Bij de kleinere bedrijven klom Lucas Bols 7 procent. Drankenproducent Nolet Holding heeft zijn belang in zijn concurrent fors uitgebreid. Volgens Nolet wil dat evenwel niet zeggen dat een bod op Lucas Bols op komst is.

De euro was 1,1355 dollar waard, tegen 1,1279 dollar bij het Europese slot op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1 procent tot 49,90 dollar. Brentolie werd 0,1 procent goedkoper en werd verhandeld voor 53 dollar per vat.