Nieuws Actueel

Europese beurzen staan opnieuw op winst

Van onze redactie 3 februari 2015

Vlak na de positieve opening van de beurzen op Wall Street stond de AEX-index in Amsterdam 1 procent in de plus op 455,14 punten. De MidKap steeg 0,7 procent tot 673,46 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen wonnen 0,7 tot 1,1 procent.

De hoofdindex in Athene steeg ruim 10 procent. De nieuwe Griekse regering heeft haar eis voor een kwijtschelding van Europese schulden ingetrokken en stelt nu een omruil van bestaande staatsobligaties voor nieuwe soorten leningen voor.

SBM Offshore De oliegerelateerde bedrijven SBM Offshore en Shell behoorden tot de koplopers in de AEX met winsten van 3,3 en 4,2 procent. Altice steeg 4,8 procent. Bestuurders van het Franse kabelbedrijf kopen in totaal 4,4 miljoen aandelen in hun eigen bedrijf van Carlyle Cable Investments.

Ook financiële bedrijven deden het goed. ING, Delta Lloyd en Aegon noteerden 2 tot 3 procent in de plus. Staalbedrijven ArcelorMittal en Aperam wonnen circa 4 procent.

TNT TNT zakte bijna 1 procent na een waarschuwing voor een lager resultaat in 2014. Volgens analisten van Petercam is het de tweede keer in een halfjaar tijd dat het koeriersbedrijf beleggers teleurstelt.

In Londen won BP bijna 3 procent en wist zo mee te liften op de weer wat stijgende olieprijzen. De Britse oliereus had in het vierde kwartaal nog veel last van de fors gedaalde prijzen, zo bleek dinsdag.

Olie De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 2,4 procent tot 50,72 dollar. Een vat Brentolie werd 2,5 procent duurder op 56,09 dollar. De olieprijzen gaan nu al vier dagen omhoog, volgens kenners onder meer door een grote staking in de Amerikaanse oliesector.

De euro steeg naar 1,1425 dollar, tegen 1,1345 dollar bij het Europese slot op maandag.