Nieuws Actueel

Europese beurzen staken opmars

Van onze redactie 24 juni 2015

Image 5028589

In Amsterdam eindigde de AEX-index met een verlies van 0,4 procent op 492,62 punten. De MidKap zakte 0,8 procent naar 732,15 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt gingen 0,2 en 0,6 procent omlaag, de hoofdgraadmeter in Athene stond bijna 2 procent in de min. Buiten de eurozone won de beurs in Londen 0,2 procent.

Op het Damrak eiste Ahold de hoofdrol op met de overname van zijn Belgische branchegenoot Delhaize. De aandeelhouders van Ahold krijgen circa 61 procent van de aandelen in het fusiebedrijf, dat geleid zal worden door Ahold-topman Dick Boer. Na aanvankelijke winst eindigde het aandeel Ahold 3,7 procent in de min, in Brussel zakte Delhaize bijna 8 procent. Volgens de Belgische bank KBC komen de aandeelhouders van Delhaize er bekaaid van af.

Griekenland

Grootste daler in de AEX was kabelbedrijf Altice met een min van 4,8 procent. Het Franse Bouygues heeft het bod van Altice-dochter Numericable-SFR op zijn onderdeel Bouygues Telecom afgewezen. Bouygues en Numericable-SFR verloren ruim 9 procent in Parijs.

De ministers van Financiën van de eurolanden praten woensdagavond verder over de aanpak van de Griekse schuldencrisis. Vooraf liet de Griekse premier Alexis Tsipras al ontstemd weten dat zijn voorstellen van eerder deze week zijn afgewezen. Uit uitgelekte documenten bleek dat vooral zijn plannen voor het pensioenstelsel nog tekortschieten in de ogen van de schuldeisers.

De euro was met 1,1180 dollar nagenoeg evenveel waard als bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,1 procent tot 60,36 dollar. Brentolie werd 1,3 procent goedkoper en kostte 63,63 dollar per vat.

EPA