Nieuws Actueel

Europese beurzen verder omhoog

Van onze redactie 6 oktober 2015

Image 5310424

De AEX-index op Beursplein 5 stond kort na de vrijwel vlakke opening op Wall Street 1,1 procent hoger op 441,71 punten. De MidKap steeg 1,8 procent tot 653,40 punten. De leidende graadmeters op de beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs gingen tot 1,1 procent omhoog.

De Braziliaanse krant Globo meldde dinsdag dat SBM Offshore een deal heeft bereikt met de Braziliaanse overheid. Het bedrijf zou omgerekend 228 miljoen euro betalen aan het staatsolieconcern Petrobras, omdat het daar in het verleden functionarissen zou hebben omgekocht om opdrachten binnen te halen. Het aandeel steeg 5,4 procent.

SBM

Daarmee was SBM niet de sterkste stijger onder de middelgrote fondsen op het Damrak. Dat was Galapagos, dat 6,4 procent meer waard werd. Het biotechnologiebedrijf kent een grillig koersverloop sinds anderhalve week geleden duidelijk werd dat een mogelijk lucratieve licentiedeal met partner AbbVie van de baan is.

Bij de hoofdfondsen in Amsterdam stond kabelconcern Altice bovenaan met een winst van 5,3 procent. Oliemaatschappij Shell volgde met een plus van 2,7 procent. De sterkste dalers in de AEX waren bierbrouwer Heineken en pakketbezorger TNT met een verliezen van 0,3 procent.

Covestro

Op de beurs in Frankfurt kende Covestro een succesvolle beursgang. Het plastic- en polymerenbedrijf, dat werd afgesplitst van het Duitse chemieconcern Bayer (plus 0,3 procent) ging op de eerste handelsdag 11 procent omhoog.

In Londen daalde SABMiller 3 procent. Het moederbedrijf van Grolsch heeft volgens persbureau Bloomberg vorige week een informeel bod van concurrent AB InBev verworpen omdat het te laag was. AB InBev steeg in Brussel 0,2 procent.

De euro was 1,1220 dollar waard, tegen 1,1198 dollar bij het Europese slot op maandag. Een vat Amerikaanse olie werd 2,3 procent duurder op 47,30 dollar. De prijs van Brentolie steeg 2,5 procent tot 50,48 dollar per vat.