Nieuws Actueel

Europese beurzen verder vooruit

Van onze redactie 24 maart 2015

Image 4822548

,,Ondanks de lagere slotstanden op Wall Street en de verliezen in Azië valt het in Europa mee. De onderliggende teneur op de markten blijft goed. Economisch gezien gaat het steeds wat beter en door de lage rente zijn er weinig alternatieven voor aandelen. Aan het bedrijvenfront is het verder rustig en is het wachten op de eerstekwartaalcijfers", aldus analist Tom Muller van Theodoor Gilissen.

De AEX noteerde aan het einde van de ochtend 0,4 procent hoger op 499,52 punten. De hoofdindex van het Damrak stond afgelopen vrijdag ook al even boven de 500 puntengrens. De MidKap won 0,7 procent tot 764,65 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 0,5 procent.

Groei

Uit cijfers van onderzoeksbureau Markit bleek dat de economische groei in de eurozone in maart verder is aangetrokken. Vooral de cijfers over de Duitse economie waren beter dan verwacht. Eerder op de ochtend meldde de Britse bank HSBC dat de activiteit in de Chinese industrie deze maand echter is afgenomen tot het laagste niveau in elf maanden.

Gemalto ging aan kop in de AEX met een plus van 1,6 procent. De digitaal beveiliger heeft een opdracht gekregen van China Telecom voor de beveiliging van mobiele betalingen in het openbaar vervoer in Shanghai en Peking.

Base

Altice was de grootste daler in de AEX met een min van 0,9 procent. Volgens De Telegraaf hoort het Franse kabelbedrijf samen met Liberty Global, de eigenaar van kabelaar UPC, tot de partijen die interesse hebben in een eventuele overname van de Belgische KPN-dochter Base. Het aandeel KPN won 0,9 procent.

In Stockholm zakte Hennes & Mauritz (H&M) meer dan 2 procent. Beleggers grepen de kwartaalcijfers van de Zweedse kledingketen aan om wat winst te nemen.

De euro noteerde op 1,0981 dollar, tegen 1,0940 dollar bij het slot van de Europese handel op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 1,7 procent tot 48,25 dollar. Brentolie werd ruim 1 procent goedkoper op 56,70 dollar per vat.