Nieuws Actueel

Europese beurzen veren op

Van onze redactie 21 september 2015

Image 5261414

Op het Damrak in Amsterdam sloot de AEX-index 1,3 procent hoger op 432,80 punten. De MidKap klom 1,2 procent naar 645,88 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stegen 0,1 tot 1,1 procent. In Athene zakte de hoofdindex 0,6 procent, na de verkiezingsoverwinning van de linkse partij Syriza van Alexis Tsipras.

Volkswagen zag bijna een vijfde van zijn beurswaarde verdampen. De Duitse autobouwer hangt in de Verenigde Staten een miljardenboete boven het hoofd vanwege gesjoemel met systemen die de uitstoot van schadelijke stoffen van zijn dieselauto's meten. Ook concurrenten als BMW en Daimler gingen mee omlaag en verloren 1,5 en 1,4 procent.

AkzoNobel

Grootste stijger in de AEX was verffabrikant AkzoNobel met een winst van 2,9 procent. Staalproducent ArcelorMittal sloot de rij met een min van 2 procent. Op de lokale markt zag Batenburg Techniek zijn beurswaarde bijna 27 procent stijgen. Grootaandeelhouder VP Exploitatie (VPE) bracht een bod uit op het installatiebedrijf van 19,50 euro per aandeel.

In de MidKap was biotechnologiebedrijf Galapagos de grootste stijger met een winst van 9,2 procent. Farmaceut AbbVie ziet Galapagos als een 'perfect fit', zo zou de financieel topman van het Amerikaanse concern hebben aangegeven.

Corbion

Het aandeel Corbion zakte 0,1 procent. Het bedrijf heeft een Europees patent gekregen op een aantal van zijn zure stoffen die in poedervorm gebruikt worden op snoepgoed. Van Lanschot Bankiers zag zijn beurswaarde 0,2 procent dalen na een lagere rating bij kredietbeoordelaar Fitch.

RSA Insurance Group ging 20,8 procent onderuit in Londen. De Zwitserse verzekeraar Zurich Insurance (min 2,8 procent) ziet na het boekenonderzoek af van een formeel overnamebod op zijn Britse branchegenoot.

De euro was 1,1190 dollar waard, tegen 1,1365 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 3,3 procent tot 46,16 dollar. Een vat Brentolie kostte 2 procent meer op 48,41 dollar.