Nieuws Actueel

Europese beurzen verliezen vaart

Van onze redactie 11 november 2014

Ruim drie kwartier voor het slot stond de AEX 0,1 procent hoger op 415,31 punten en ging de MidKap 0,4 procent vooruit tot 613,39 punten. De graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs stegen tot 0,6 procent.

Vodafone (plus 5,9 procent) boekte de sterkste koerswinst in 14 maanden nadat het telecomconcern zijn winstverwachting voor dit jaar verhoogde. De omzet van het bedrijf daalde bovendien minder sterk dan analisten in doorsnee voorzagen. In Frankfurt werden de kwartaalcijfers van de Duitse fabrikant van verzorgingsproducten en wasmiddelen Henkel beloond met een koerswinst van 4,9 procent.

'Geruststellend'

,,De meeste kwartaalcijfers overtreffen de verwachtingen. Dat vinden beleggers geruststellend'', aldus een handelaar in Frankfurt. ,,De resultaten duiden op de onderliggende kracht van de economie. We staan niet op het randje van een recessie''.

Fugro stond onderaan de AEX met een min van 7,1 procent. Beleggers namen winst in de bodemonderzoeker na de stijging van ruim 49 procent op maandag. KPN profiteerde van de sterke cijfers van zijn Britse concurrent Vodafone. Het telecombedrijf was met een plus van 1,8 procent de sterkste stijger in de AEX.

Vopak

In de MidKap klom Vopak 1,9 procent. Het bedrijf is ondanks de uitdagende marktomstandigheden optimistischer geworden over het te behalen resultaat dit jaar. Ballast Nedam viel opnieuw op met een plus van 7,9 procent. De bouwer liet weten geen verklaring te hebben voor de recente opmars van het aandeel.

De handel in het aandeel Beter Bed werd op last van de AFM opgeschort na een fout in het register voor belangmeldingen van de beurswaakhond. In het register stond dat Breedinvest zijn belang in de beddenverkoper flink had uitgebreid, terwijl het belang juist was verkleind. De handel werd om 11.45 uur hervat, waarna de koerswinst varieerde van 0,3 tot 1,5 procent. Rond 16.45 uur koerste Beter Bed 1,8 procent hoger.

De euro was 1,2425 dollar waard, tegen 1,2431 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,3 procent tot 77,18 dollar. Brentolie werd 1 procent goedkoper op 81,52 dollar per vat.