Nieuws Actueel

Europese beurzen vinden weg omhoog

Van onze redactie 6 januari 2015

,,We zakken verder weg na de forse afstraffing op maandag. De olieprijs glijdt verder naar beneden en zorgt voor koersdruk onder de grote olieproducenten. Ook wordt de euro steeds goedkoper. Er gebeurt in ieder geval genoeg op de markten en er wordt flink gehandeld", aldus marktanalist Martijn Weller van IG Nederland.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,4 procent lager op 409,18 punten. De MidKap daalde 0,3 procent tot 627,80 punten. De beurzen in Parijs en Londen verloren 0,3 tot 1,3 procent. Frankfurt stond een fractie lager.

Sterkste daler

Olieconcern Shell was de sterkste daler in de AEX met een verlies van bijna 2 procent. De Britse concurrent BP daalde in Londen ruim 1 procent en de Franse olieproducent Total zakte in Parijs 0,5 procent. Grootste stijger onder de Amsterdamse hoofdfondsen was ING met een winst van 1,7 procent.

In de MidKap voerde TomTom de stijgers aan met een plus van 7 procent. Het navigatiebedrijf gaat kaarten leveren voor de inbouwnavigatieapparatuur van de Duitse autofabrikant Volkswagen. Roestvrijstaalproducent Aperam sloot de rij met een min van 2 procent.

BMW

In Frankfurt klom Daimler 0,2 procent en BMW noteerde een fractie hoger. De Duitse autofabrikanten zagen de autoverkopen in de Verenigde Staten in december verder toenemen.

De euro was 1,1908 dollar waard, tegen 1,1920 dollar bij het slot van de Europese aandelenbeurzen op maandag.

De olieprijzen gingen verder omlaag na de koersval van een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 2,7 procent goedkoper op 48,68 dollar. Brentolie kostte 3 procent minder op 51,49 dollar per vat.