Nieuws Actueel

Europese beurzen wachten op Brussel

Van onze redactie 7 juli 2015

Image 5062144

De AEX stond omstreeks 11.30 uur 0,7 procent lager op 463,87 punten. De MidKap noteerde 0,6 procent lager op 692,36 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt noteerden in het eerste handelsuur nog in de plus, maar zakten weg tot 0,5 procent.

Volgens Ingrid Eltink van IG Nederland is er een hoop onduidelijkheid. ,,We zijn een beetje aan het aanmodderen. De ene keer wordt de kans op een Grexit op 75 procent geschat. Een dag later is het absoluut niet de bedoeling dat de Grieken de euro verlaten", aldus de marktanalist. ,,We merken dat beleggers de storm afwachten. Misschien dat Wall Street later op de dag nog een stukje kan corrigeren in Europa."

Brussel

In Brussel start later op de dag het topoverleg, na het massale Griekse 'nee' bij het referendum over het reddingsplan van de schuldeisers op zondag. Het IMF lijkt in ieder geval bereid Griekenland te helpen als het daar om vraagt. De Europese Centrale Bank (ECB) liet weten de noodsteun die maximaal mag worden verstrekt, niet te verhogen. Bovendien gaat de centrale bank het onderpand dat Griekse banken stellen tegenover noodkredieten strenger beoordelen.

In de AEX was Unibail-Rodamco de grootste stijger met een plus van 0,5 procent. Altice sloot de rij met een verlies van 2,1 procent. KPN noteerde een min van 0,2 procent. De telecomaanbieder neemt de leverancier van onder meer clouddiensten IS Group over, zonder daarbij financiële details te melden.

Duitsland

Sligro dat zich ook aan het overnamefront begaf, behoorde tot de sterkste stijgers in de MidKap met een plus van 2 procent. Het groothandels- en supermarktconcern neemt het in Zoetermeer gevestigde CaterTech over. Ook Sligro gaf geen details over de financiën. Bij de kleinere fondsen boekte Nedap een plus van 2 procent na een adviesverhoging.

In Frankfurt wisten het Duitse televisiebedrijf ProSiebenSat.1 (plus 1 procent) en krantenuitgever Axel Springer (plus 5 procent) fors aan marktwaarde te winnen. Naar verluidt zouden de partijen onderhandelen over een fusie.

Euro

De Franse dienstverlener aan de olie- en gasindustrie Technip verloor in Parijs bijna 10 procent na de bekendmaking van een grote reorganisatie. Er komen in totaal 6000 banen te vervallen bij het bedrijf. Dat betekent dat grofweg een op de zes werknemers moet vertrekken. De vloot wordt ingekrompen van 36 naar 23 schepen.

De euro werd voor 1,0972 dollar verhandeld, tegen 1,1075 dollar bij het slot van de Europese beurzen maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,1 procent tot 53,13 dollar. Brentolie werd 1,4 procent duurder en kostte 57,33 dollar per vat.

EPA