Nieuws Actueel

Europese beurzen wisselvallig en verdeeld

Van onze redactie 17 februari 2015

In Amsterdam eindigde de AEX-hoofdindex 0,1 procent hoger op 463,42 punten, ondanks een stevig koersverlies voor pakketbezorger TNT die met teleurstellende vooruitzichten kwam. De MidKap daalde 0,3 procent tot 693,51 punten.

Ook de overige Europese beurzen lieten een gemengd beeld zien. De DAX-hoofdgraadmeter in Frankfurt ging 0,3 procent lager de handel uit, de CAC 40 in Parijs sloot nagenoeg onveranderd en de FTSE in Londen won 0,6 procent. In Athene ging de belangrijkste beursgraadmeter 2,5 procent omlaag.

TNT

TNT was de gebeten hond op het Damrak. De pakketbezorger liet weten dit jaar nog geen verbetering van de marktomstandigheden te verwachten. Bovendien stelden de doelstellingen waar het bedrijf mee kwam voor de komende jaren zwaar teleur. Het aandeel stond met een verlies van bijna 10 procent onderaan de AEX.

Koploper bij de hoofdfondsen was bierbrouwer Heineken met een winst van 2,1 procent. Bij de middelgrote fondsen stond Air France-KLM bovenaan met een plus van 2,3 procent. PostNL, dat de waarde van zijn belang in voormalig zusterbedrijf TNT zag slinken, stond onderaan de MidKap met een verlies van 2,6 procent.

BPI

In Lissabon maakte BPI een koerssprong van 27 procent. De Spaanse CaixaBank (min 3 procent), die al een belang van ruim 44 procent in BPI heeft, wil de Portugese bank volledig inlijven.

De onzekerheid over de toekomst van Griekenland zette de waarde van de euro dinsdag niet verder onder druk dan de afgelopen weken al het geval was. De munt was 1,1395 dollar waard, een fractie meer dan bij sluiting van de Europese beurshandel op maandag.

De olieprijzen gingen na een aanvankelijk herstel toch wat omlaag. De prijs voor een vat Amerikaanse olie lag 2,2 procent lager op 51,62 dollar. Brentolie werd 0,8 procent goedkoper en bracht per vat van 159 liter 60,91 dollar op.