Nieuws Actueel

Europese beurzen zakken iets weg

Van onze redactie 21 juli 2015

Image 5098472

De AEX-index in Amsterdam noteerde kort na de openingsbel op Wall Street 0,2 procent lager op 501,10 punten. De MidKap daalde 0,5 procent tot 746,30 punten. De beurs in Londen stond nagenoeg vlak. Frankfurt en Parijs stonden respectievelijk 0,6 en 0,2 procent lager.

AkzoNobel ging aan kop in de AEX met een winst van 1,6 procent, na beter dan verwachte kwartaalcijfers. De verffabrikant wist zijn winst vorig kwartaal stevig op te voeren dankzij bezuinigingen. De gunstigere koers van de euro stuwde ook de omzet. Het aandeel van olie- en gasconcern Shell steeg 0,4 procent na een adviesverhoging.

Randstad

Grootste verliezer onder de Amsterdamse hoofdfondsen was uitzender Randstad met een min van 2,4 procent.

Het aandeel TomTom verloor in de MidKap 6,6 procent. Het navigatiebedrijf zag de nettowinst in het tweede kwartaal met ruim 70 procent afnemen. Luchtvaartmaatschappij Air France-KLM verloor 1,2 procent na een adviesverlaging door Commerzbank.

SAP

De Duitse leverancier van bedrijfssoftware SAP steeg 0,8 procent in Frankfurt, na beter dan verwachte tweedekwartaalcijfers.Het Duitse webwinkelbedrijf Zalando werd ondanks een forse omzetgroei in het afgelopen kwartaal ruim 4,5 procent lager gezet.

Ook postbedrijf Royal Mail moest inleveren. Het aandeel verloor in Londen 0,6 procent. Royal Mail zag vorig kwartaal zijn omzet stabiliseren op het niveau van een jaar eerder. Het Zwitserse farmacieconcern Novartis koerste in Zürich eveneens in het roord (min 2 procent), nadat het de winst in het tweede kwartaal fors lager zag uitvallen als gevolg van de dure dollar.

Cointreau

Rémy Cointreau verloor in Parijs ruim 2 procent, na tegenvallende resultaten. Het Franse drankenconcern zucht onder de maatregelen van de Chinese regering om de dure drankzucht van hoge overheidsdienaars aan banden te leggen.

De euro was 1,0874 dollar waard, tegen 1,0851 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,8 proncet tot 50,54 dollar. Brentolie werd 0,5 procent duurder op 56,93 dollar per vat.