Nieuws Actueel

Europese beurzen zakken verder weg

Van onze redactie 24 september 2015

Image 5272461

Twee uur voor het slot stond de AEX 2,1 procent lager op 410,22 punten en verloor de MidKap 3 procent tot 617,48 punten. De toonaangevende indices in Frankfurt, Londen en Parijs leverden tussen 1,1 en 2,2 procent in.

Verzekeraar Delta Lloyd (min 7,9 procent) was de sterkste daler bij de hoofdfondsen, gevolgd door kunstmestproducent OCI met een verlies van 6,7 procent. Shell, Boskalis, AkzoNobel, Aalberts Industries, DSM, Heineken en Wolters Kluwer verloren alle meer dan 3 procent. De enige fondsen die het hoofd boven water wisten te houden waren TNT, RELX en Altice met plusjes tot 0,6 procent.

Volkswagen

Het aandeel Volkswagen stond in Frankfurt 0,3 procent hoger, na eerder op de dag 2 procent te hebben geplust. Volgens ingewijden zal de raad van commissarissen van de automaker vrijdag niet alleen de opvolger van de vertrokken topman Martin Winterkorn benoemen. Ook zullen ze de namen onthullen van de mensen die verantwoordelijk zijn voor de manipulaties van de emissietesten.

Concurrent BMW raakte ruim 6 procent aan beurswaarde kwijt en Daimler ging meer dan 5 procent omlaag. Verkeersminister Alexander Dobrindt liet weten dat Duitsland steekproefsgewijs dieselauto's gaat controleren om te kijken of de gerapporteerde uitstoot van vervuilende stoffen wel klopt. Daarbij komen ook wagens van andere fabrikanten dan Volkswagen aan bod. De Franse automakers Renault en PSA Peugeot Citroën kelderden in Parijs 2,6 en 5 procent en in Milaan daalde Fiat Chrysler bijna 6 procent.

Euro

Europese machinebouwers als Atlas Copco, Volvo en Sandvik werden stevig in het rood gedrukt door een omzetalarm van de Amerikaanse branchegenoot Caterpillar. De verliezen in de Europese sector liepen op tot 4,8 procent.

De euro stond op 1,1268 dollar, tegen 1,1160 dollar bij het Europese slot op woensdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,4 procent goedkoper op 44,31 dollar. De prijs van Brentolie steeg juist 0,2 procent tot 47,79 dollar per vat.