Nieuws Actueel

Europese beurzen zetten opmars door

Van onze redactie 9 september 2015

Image 5226454

De Amsterdamse AEX-index sloot met een winst van 1,1 procent op 444,26 punten. De MidKap steeg 0,4 procent naar 658,35 punten. De beurzen in Londen en Parijs wonnen 1,4 procent. De DAX-index in Frankfurt bleef wat achter met een winst van 0,3 procent. Eerder op de dag boekte de Nikkei in Tokio met een plus van bijna 8 procent de grootste dagwinst sinds oktober 2008.

Beleggers haalden in de middag wat geld van tafel, na de melding dat het aantal openstaande vacatures in de VS in juli aanzienlijk is gegroeid. Dat gunstige nieuws over de arbeidsmarkt kan de beleidsmakers van de Federal Reserve er, in combinatie met andere recente economische berichten, toe zetten de rente in de VS volgende week te verhogen.

Ballast Nedam

Ballast Nedam verloor driekwart van zijn beurswaarde en zakte tot 38 eurocent per aandeel. Het Turkse Renaissance Construction verlaagde zijn bod als gevolg van extra verliezen die Ballast verwacht te lijden van 1,55 euro naar 0,30 euro per aandeel.

Kabelbedrijf Altice voerde de AEX aan met een plus van 2,9 procent. Verzekeraar Aegon en verfproducent AkzoNobel volgden op de voet met winsten van eveneens bijna 3 procent. Heineken werd 2,1 procent meer waard.

MidKap

In de MidKap zette de malaise van Ballast Nedam de koers van branchegenoot BAM onder druk. Het bouwbedrijf was een van de weinige verliezers met een min van 3,4 procent. Chemicaliëndistributeur IMCD leverde bijna 4 procent in, na de melding dat investeerder Bain 4 miljoen aandelen IMCD heeft verkocht.

In Dublin klom Ryanair 5,3 procent. De Ierse prijsvechter verhoogde opnieuw zijn winstprognose voor het lopende boekjaar.

Ook grondstofbedrijven, die onlangs zware klappen hebben gekregen door de vrees voor een zwakkere vraag uit China, werden opgepikt. In Londen stegen de mijnbouwers Rio Tinto en BHP Billiton 3 tot 4 procent.

De euro was 1,1155 dollar waard, tegen 1,1185 dollar bij het Europese slot op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 2 procent naar 45 dollar. Brentolie werd 2,4 procent goedkoper en kostte 48,37 dollar per vat.